Döviz baharatı da yaktı

Yemeklerin olmazsa olmazı baharata zam geldi. Dövizde yaşanan artış baharat fiyatlarına da yansıdı. Baharat dükkanlarına yansıyan fiyatlara göre, özellikle yurt dışından gelen baharatlardaki fiyat artışı dikkat çekiyor

Döviz kurlarında yaşanan rekor artış baharat fiyatlarını da uçurdu. Baharat dükkanlarına yansıyan fiyatlara göre, özellikle yurt dışından gelen baharatlardaki fiyat artışı dikkat çekiyor Döviz kurlarındaki yükseliş baharat fiyatlarını da etkiledi. Yapılan zamdan en çok etkilenen baharat ‘karabiber’ oldu. Yapılan Pazar araştırmalarına göre karabiberin fiyatı yüzde 33 oranında arttı.

ÖNCELİKLİ SEBEP DOLARIN YÜKSELMESİ

Baharatlara gelen zammı, Hadim Pazarı'nda bulunan Hadim Gıda Bakliyat sahibi Mustafa Avcular, karabiberin fiyatının artmasıyla ilgili, "Öncelikli sebep doların yükselmesi. Yani ekonomik faktörler en çok etkileyen sebepler. Karabiberin üretimi genel olarak Gaziantep ve civarında yapılıyor. Üreticiden bize gelene kadar fiyat sürekli artıyor. Dolar fiyatlarının yükselmesiyle birlikte bize geliş fiyatında tezgaha yansıyan fiyat artış gösterdi. Dışarıda fiyat 80-85 lira civarındaydı" dedi. İthal edilen baharatlarda yansımaların daha fazla görüldüğünü belirten Avcular, "Doların yükselmesi ithal ürünlerde etkisini farklı gösteriyor" dedi. Karabibere yüzde 33 zam gelmesini değerlendiren Avcular, "Karabiberin fiyatı bundan 1 ay öncesine kadar 40-50 lira civarındaydı. Şimdi son gelen zam ile birlikte 60-65 lira civarına çıktı"ifadelerine yer verdi.

HASTALIKLARIN DEVASI KARABİBER

Kış mevsimin etkisiyle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların görülme oranı da artıyor. Şifalı baharatların satış oranının kış mevsiminde arttığı görülüyor. Karabiberin faydalarında bahseden baharatçı Avcular," Karabiberin faydası çok. Özellikle kış mevsiminde, boğaz ağrılarına iyi gelir, gribi önler, insanı dinç tutar, soğuk algınlığına birebirdir’’ diyerek karabiberin faydalarına değindi. Avcular kış mevsiminde hastalıklara karşı mücadele ederken kullanılması gereken ürünleri de şöyle sıraladı: "Zencefil, ginseng, propolis, zerdeçal, karabiber, yeni bahar gibi baharatlardan oluşan karışımlar, soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarında en etkili yöntem" Doğal ürün tüketmenin insan doğasına en uygun yöntem olduğunu söyleyen Avcular, "Bizdeki ürünlerin tamamı doğal ve bitkisel. Kimyasal herhangi bir şey içermediği için risk taşımaz. Antibiyotik gibi ürünler ilerde daha çok risk taşıyor" dedi.

HASAN ÖZÜTEMİZ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri