Dost Eli, Bangladeş’e kadar uzandı

Dost Eli Derneği, Ramazan ayının bereketini ve coşkusunu Bangladeş’te yaşayan Arakanlı mültecilerle de paylaştı.
 Geçtiğimiz günlerde Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer ve beraberindeki ekip, Tanzanya’da yaşayan yoksul ailelere ramazan hediyelerini ulaştırarak o bölgede birçok insani yardım faaliyetine imza attı.
Tanzanya da ki çalışmaların ardından Dost Eli Derneği Yönetin Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldırım ve beraberindeki ekip, Bangladeş’te yaşayan Arakanlı mülteci kamplarına Türkiye’den götürdükleri emanetleri ulaştırdı. Dernek yetkilileri, Bangladeş’te yaşayan Arakanlı Müslümanların çok sayıda sorununun bulunduğunu belirterek, bunlardan önemlilerini şöyle sıraladı:
• Yasal vatandaşlık hakları tanınmayan Arakanlılar kendi ülkelerinde yasa yoluyla “yasa dışı göçmen/geçici sakin” olarak muamele görüyor.
• Öldürme ve yaralama olaylarıyla Müslümanlar üzerinde baskı oluşturuluyor.
• Arakanlı Müslümanlar ağır vergi, haraçlar ve taşınır-taşınmaz mallarına el konularak ekonomik açıdan bitirilmek isteniyor. Bir ay ülke dışında kalan bir Arakanlının mülkleri müsadere ediliyor.
• Zorla çalıştırma genel bir uygulama olarak devam ediyor. Arakanlılar, günlerce, bazen de haftalarca çok ağır yaşam koşullarında devlet zoruyla köleler gibi, ücretsiz çalıştırılıyor.
• Seyahat özgürlükleri bulunmayan Arakanlı Müslümanlar komşu kasabalara dahi izinsiz gidememekte Başkent ve bazı illere gidişleri tamamen yasak olduğundan buna aykırı davrananlar hapis cezasına çarptırılabiliyor.
• Evlenmek için devletten izin alınması gerekiyor. Ancak izin için prosedürlerin zorlaştırılması ve alınan harçlar, evliliği neredeyse imkânsızlaştırmakta. Bu uygulama Müslümanların nüfusunun artmasını engellemenin yanı sıra farklı ülkelere göçe yönelik sonuçlar da doğuruyor.
• Bölgede ciddi bir ibadethane sorunu yaşanmakta. Arakanlı Müslümanların cami yapmalarına ya da eskilerini onarmalarına izin verilmemekte, hatta zaman zaman mevcut camilerin yıkımı söz konusu. Cunta hükümeti, bölgede Budistleştirme politikalarını destekliyor.
• Arakanlı Müslümanların devlet memuru olma, üniversiteye gitme, elektrik ve telefon hizmetleri gibi kamu hizmetlerinden faydalanmaları da engelleniyor. Arakanlıların yaşam alanları bu şekilde daraltılarak üzerlerindeki baskılar artırıldı.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri