Dönüşüm sonrası yoğunluk azalacak

Şükran Mahallesi’ndeki dönüşüm ile ilgi konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Biz burada kat artışından ziyade kat ve yoğunluğu düşürüyoruz. Mevcut yoğunluğun yarısı kadar olacak” dedi

Meram Belediyesi tarafından şehrin en büyük kentsel dönüşümlerinden birinin yapıldığı Şükran Mahallesi’ne bir gözlem gezisi düzenlendi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, basın mensuplarına bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Fatma Toru, “Dönüşümde birinci etabın büyüklüğü 100 bin metrekareyi buluyor. Bu alanda yıktığımız bina sayısı 500’ün üzerinde. Tahliye süreçleri süren binalar var. 1. etapta toplam bin 100 civarında yapı yıkılacak. Burada sadece kamulaştırma yapmıyoruz. Kat karşılığı da anlaşma yaptıklarımız oluyor. 1. etabın yıkım maliyeti 70 milyon TL’yi buluyor. Bu sene içinde ilk temeli atmayı hedefliyoruz. 3-4 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Yapım maliyeti ile bakılınca 150-200 milyonluk bir bütçe gerekiyor” dedi.

SONA YAKLAŞILDI

1 yılı aşkın süreçtir süren anlaşma görüşmelerinde sona yaklaştık. Burada pek çok yapı var, konut, işyeri gibi. Bu yıkım süresince tarihimiz açısından önemli yapıları da koruma altına aldık. Şehirlerimizde var olan dönüşüm kaçınılmazdır. Bunu müspet hale çevirmek için tedbirler alıyoruz. Şükran Mahallesi dönüşümü sıradan bir dönüşüm değil. Burası şehre damgasını vuracak önümüzdeki yüzyılda konuşulacak bir dönüşüm. Çünkü burada tarih, kültür, kimlik, turizm, yerel ticaretin canlanması var. Mevlana Kültür Vadisi arasında kalan bu yerin kötü görüntüden temizlenerek güzel bir görünüme kavuşturulması bizler için en önemli görevlerden biri. Meram Belediyesi olarak biz buradaki zorluğu bilerek çalışmalara başladık. Buranın dönüşümünde ticari bir kaygı taşımadan, şehrin kazanımlarını düşünerek hareket ettik. Ve finansmanı geri planda düşündük. Zor bir proje. İnşallah yaz döneminde 1 veya iki adada temel atarak startı vermiş olacağız. Bölge ile ilgili çalışmalar sürüyor. İki farklı mimarımız çalışıyor.

YOĞUNLUK ARTIŞI OLMAYACAK

Bölge ile ilgili kamuoyunda ciddi hassasiyetler bulunduğunu söyleyen Toru, şöyle konuştu: “Burası kangren olmuş bir bölge. Larende Yokuşu diye bilinen yerden çocuklarımız, hanımlarımız geçemiyor. Bu yıkımlardan sonra insanımız buralardan güvenle geçebilecek. Şükran Mahallesi şehrin en prestijli yerlerinden biri olacak. Gece ve gündüz yaşayacak. Herhangi bir şekilde kat ve yoğunluk artışı olmayacak. Biz burada kat artışından ziyade kat ve yoğunluğu düşürüyoruz. Mevcut yoğunluğun yarısı kadar olacak. Küçük meydanlar oluşturarak tarihi yapıları basmayacak şekilde 2-3 katlı yapılarla tarih, kültür canlanmış olacak. Bize bırakılan mirası gelecek nesillere aktarmış olacağız. yıkım işlemleri sürüyor. Bir yerde çöküntü oldu. Müze Müdürlüğü kontrolünde çalışmalar sürüyor. Biz bunları engel olarak görmüyoruz. Yine böyle yerler çıkarsa projelerimizi ona göre revize edeceğiz. Bu bölgenin bir kimliği olacak. Şu ana kadar anlaştığımız yapı sayısı bine yaklaştı. 2 etap var. Biz birince etaptayız. Toplamını bir defada yapmak uzun süre istiyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri