Döngeloğlu Hocayla Hicret yolculuğu

Enderun Vakfı, Hicri Yılbaşı nedeniyle, Ömer Döngeloğlu Hocanın hicreti anlattığı Hicri Yılbaşı programı düzenledi.
Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonda gerçekleştirilen programa Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu da katıldı.
Enderun Vakfı Konya Şube Başkanı Osman Bağcı konuşmasında, hicri yılbaşının Müslümanlar için önemli bir gün olduğunu ifade ederek, “Hz Muhammed’in hicreti gerçekleştirdiği, Müslümanlar için yılbaşı olan Muharrem ayının içerisindeyiz. Peygamber Efendimizin mübarek torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in şehit edildiği bir günde sizlere bir araya gelmekten onur duyuyoruz.” dedi. Osman Bağcı, hicretin Müslümanlar için ayrı bir anlamının olduğunu belirterek, hicretin maddenin imanla boğulmasının, anadan, babadan, canandan vazgeçilmesinin bir sembolü olduğunu dile getirdi. Bağcı, Müslümanların ancak hicret ruhunu anlamaları halinde kurtuluşa erebileceklerini söyleyerek, “Enderun Vakfı olarak bunu gerçekleştirmenin mücadelesini veriyoruz.” diye konuştu.
Ardından Ömer Döngeloğlu, hicret hakkında konuşarak, Hz. Muhammed’in Hicret yolculuğundan kesitler sundu. Ömer Döngeloğlu, hicretin 1430. yılının kutlandığını söyleyerek, Müslümanların hicreti anlayarak hayatlarını kötüden iyiye doğru çevirmeleri temennisinde bulundu.
Müslümanların topluca Medine’ye hicretinden önce, bir grup Müslümanın Habeşistan’a gittiği anlatan Ömer Döngeloğlu, Hz Muhammed’in Habeşistan’a hicret edenlerin, daha sonra Medine’ye hicretleriyle iki hicret sevabı aldıklarını müjdelediğini aktardı.
Ömer Döngeloğlu, salondaki kadınlara seslenerek, “Eğer ki siz bir yerde Hz. Ömer’in 40.Müslüman olduğunu söyleyenlere tanıklık ederseniz bunu itiraz ediniz. Çünkü Hz. Ömer’den önce 23 kadın Müslüman olmuştur. Hz. Ömer erkeklerden Müslüman olan 40. kişidir. Bayanlar lütfen haklarınızı çiğnetmeyiniz, haklarınızı arayınız.”dedi.
Döngeloğlu, Hz. Muhammed’in sahabelerinin hicret konusunda çok inançlı ve kararlı olduklarını ifade ederek, Hz. Ali’nin, müşrikleri şaşırtmak için, kendi canını hiçe sayarak, Hz. Muhammed’in yatağına yatması olayını örnek gösterdi. Döngeloğlu, şimdiki gençlerde Hz. Ali kararlılığı ve cesareti olması gerektiğini belirterek, “Bizlere yeni Ali’ler lazım” diye konuştu.
Hicretin diğer bir olmazsa olmazının, Hz. Ebubekir olduğunu ifade eden Ömer Döngeloğlu, Hz. Ebubekir’i anlamadan hicretin tam olarak anlaşılamayacağını söyledi.
Döngeloğlu, Hz. Muhammed’in, Medine’ye hicretinden önce, Medine’ye Musab bin Umeyr başta olmak üzere İslam’ı bilen kişileri gönderdiğini, orada İslam’ı yaygınlaştırdıktan sonra, kendisinin Hicret ettiğini ifade etti.
OZAN BAYRAM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri