Dondurucu soğuklar kalp krizini tetikliyor

Konya son yılların en soğuk günlerini geçiriyor. Dondurucu soğuklar bir çok hastalığa neden oluyor. Yüz felci ve diğer pek çok hastalığa davetiye çıkaran dondurucu soğuklar, kalp hastalarında ise krizi tetikleyebiliyor.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da dondurucu soğuklar etkili oluyor. Gece eksi 11 dereceyi bulan soğuklar, kalp krizini tetiklediği gibi yüz felcine de neden oluyor. “Kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğukta dışarı çıkmamalı” diyen uzmanlar, aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz felcine yakalanmamak için de atkı, şapka veya örtüyle boyun ve yüzün kapatılmasının gerekli olduğunu açıkladı. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, soğuk havalarda vücuttaki damarların daraldığını bu durumun özellikle kalp hastaları, şeker hastaları ve yaşlılarda kalp krizi riskini arttırdığını dile getirdi. Dr. Eryavuz, kışın soğuk günlerde damarların daraldığını belirterek, “Sıcak havada damarlar genişler. Soğuk havada ise daralır. Dolayısıyla kalp, damar ve şeker hastaları soğuktan çok fazla etkilenir. Damarlarında tıkanma ve daralma olan hastaların soğuk havada damarları daha da daralır. Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğukta dışarı çıkmamalı” dedi.

KALBE BİNEN YÜK ARTIYOR

Şeker hastalarının da soğuktan kendilerini titizlikle korumaları gerektiğini vurgulayan Eryavuz, şu uyarılarda bulundu: “Şeker hastalarının damarlarında zaten daralma söz konusudur. Özellikle ayak uçlarındaki uç damarlar daha da dar durumdadır. Ayağın üşütülmesiyle birlikte şeker hastasının damarları daha da büzüşür. Özellikle uç damarlara kan ulaşmaz. Ayakta kangren oluşabilir. Bu sebeple şeker hastaları soğuktan mutlaka korunmaları gerekir.” Dr. Eryavuz, soğuk havalarda vücutta beynin ve kasların sıcaklığının korunması için bir takım değişiklikler olduğunu vurgulayarak, “Bu değişikliklerin ilki titreme olarak kendini gösterir. Titreme refleksi kaslarımızı sürekli hareket halinde tutarak sıcaklık artışı sağlar. Fakat, soğuk havalarda vücudumuzun en önemli refleksini oluşturan kalp atış hızının artması ise birçok kişi tarafından fark edilmez. Kalbimiz soğuk havalarda atım hızını artırarak kan dolaşımını hızlandırarak, vücudun sıcaklığını korumaya çalışır. Bu durum kalbe binen yükü artırır. Bu durum zinde ve sağlıklı kişilerde yararlı sonuçlar sağlarken,  kalp ve damar sistemi zayıf olan kişilerde kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte. Bu nedenle kalbimizi ve damar sistemimizi her zaman zor şartlara hazır tutmalıyız ve korumalıyız. Kalbimizi güçlendirmenin en iyi yolu egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmektir. Kalp ve damar sistemiyle ilgili sorunları olan vatandaşlarımız ise doktorlarının tavsiyelerine uymalı ve soğuk havalarda kendilerini zorlayacak faaliyetlerden kaçınmalılar” diye konuştu.

SOĞUK YÜZ FELCİNİ TETİKLİYOR

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Peker de, soğuk havanın yüz ve göz çevresi kaslarını etkilediğini belirterek, aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda atkı, şapka veya örtüyle boyun ve yüzün kapatılması gerektiğini ifade etti. Peker, soğuk havaların yüz felcini tetiklediğini belirterek, korunmak için sıkı giyinmek, ıslak saçla dışarıya çıkmamak, arabada pencere açmamak gerektiğini söyledi. Peker, “Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar, bu hastalığa neden olmaktadır. Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı şekillerde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve sürekli salgılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç, çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir, rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir” diye konuştu.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri