Dondurmaya yöneldiler

Sıcaklardan bunalanlar dondurmaya yöneldi. Dondurma tüketimi arttı.

Aşırı sıcaklar serinleten ürünlere olan talebi artırdı. Herkes bunaltıcı sıcaktan korunmanın yollarını arıyor.  Sıcak havalar tüketicilerin de satın alma davranışlarını etkiledi. Market raflarında satışı en çok artan ürünler arasında dondurma da yerini aldı. Açık ve bol çeşitli dondurma satan esnafların dükkanlarının önünde uzun kuyruklar ve kalabalıklar oluştu. Yaz günlerinin kurtarıcısı olarak görülen dondurmanın sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerekli şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan ürünlerin tercih edilmesi gerekliliği ise uzmanların sıklıkla üzerinde durulan konular arasında yer alıyor. Vatandaşın tercihi ise farklılık gösteriyor.

HAKİKİ SALEP KULLANIYORUZ

Dondurma satıcısı Mustafa Üveyik, dondurmanın yaz kış tüketilmesi gereken soğuk tatlılar arasında yer aldığını söylüyor. Üveyik, “Piyasada çok farklı tatta ve özellikte dondurma satılıyor. Vatandaş, eskisi gibi değil. Dondurma tüketirken biraz çekimser davranıyor. Dondurmanın gerçeği, Maraş usulü ile yapılandır. Maraş dondurması, diğer dondurmalar gibi şekerli olmaz. Dondurmada şekerden çok salep olur. Dondurmalarımızda salep dışında bir şey kullanmıyoruz. Kullanılan salebin hakiki olmasına da öncelik veriyoruz. Saf haldeki salebin kilosu 300-400 lira arasında değişiyor. Dondurmanın kaliteli olması; malzemenin ve kıvamının güzel, ustasının ise tecrübeli olmasına bağlıdır. Tezgahımızda  en çok sade dondurma tercih ediliyor. Vatandaş, dondurmayı külahın yanı sıra, kağıt helva arasında  yemeyi de çokça tercih ediyor” dedi.

DONDURMA YERKEN DİKKATLİ OLUN

Uzmanlar, dondurmanın güvenilir olmayan yerlerden satın alınmasını istemiyor. Bu konuda vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Betül Güney,  sağlıklı ortamda üretilen dondurmanın içerisinde yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünlerinin olduğunu belirtti. Dondurmanın sağlık için faydalı olan sütten imal edilmiş olsa da, bazı koşullara uyulmadığı takdirde zararlı hale gelebildiğini söyledi. Diyetisyen Güney, şunları kaydetti: “Dondurma, uygun olmayan koşullarda üretildiyse vücudumuzda olumsuz etkilere neden olabilir. özellikle midesi hassas kişilerde mide ağrısı gibi etkilere sebep olabilir. Bazı vatandaşlar, dondurma yemenin dozunu kaçırdığı zaman, dondurmayı ana öğünlerinde tüketmek istediği zaman ve dondurma yendiği için normal beslenme düzenine uyulmayıp aç kalındığı zaman, bir takım zararlarla karşılaşabiliyor. Bu konuda gerekli hassasiyet ve bilince sahip olunmalıdır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri