Dondurma tüketiminde hijyene dikkat!

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Tuba Nergiz yaz aylarının gelmesiyle daha çok rağbet gören dondurma hakkında önemli bilgiler verdi

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Tuba Nergiz yaz aylarının gelmesiyle daha çok rağbet gören dondurma hakkında önemli bilgiler verdi. Küçük büyük herkesin çok sevdiği bir besin olan dondurmanın içerik olarak besleyici ve lezzetli bir tatlı olduğunu hatırlatan Nergiz, “Ancak hazırlanış koşulları, hijyen şartları son derece önemlidir” dedi.

Herkesin favorisi olan dondurmanın ana maddesinin sütten oluştuğunu ifade eden Diyetisyen Tuba Nergiz, “Çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da eklenebilmekte ve içeriğine göre adlandırılmaktadır” dedi.

Diyetisyen Tuba Nergiz  içerik anlamında son derece zengin olan sağlıklı dondurmaların protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri de  içerdiğini belirtti. Besin içeriği oldukça yüksek bir tatlı olan dondurmanın 100 gramının ortalama 150 kalori olduğunu aktaran Nergiz bu durumun besin öğelerinin içeriğine bağlı olarak değişebileceğini de ifade etti. Zayıflama diyeti yapan kişilerin de belli miktarlarda dondurma tüketebileceklerini anlatan Nergiz, “Ancak bu kişiler çikolatalı dondurma yemek yerine meyveli ya da sade dondurma tercih etmelidirler” dedi.

Diyabet hastalarının kesinlikle dondurma tüketmemesi gerektiğini söyleyen Dyt. Nergiz, dondurma tercih ederken dikkat edilmesi gerekenleri de şu şekilde iletti: “Dondurmayı seçerken en çok dikkat edeceğimiz nokta sağlık ve hijyen kurallarına uygun olmasıdır. Çünkü süt, potansiyel riskli besin grubunda yer almaktadır. Bu yüzden dondurma pastörize edilmiş sütten yapılmalıdır ve alınmasından servise kadar ki bütün aşamalarda sıcaklığa dikkat edilmelidir. Yine dondurma yapımında kullanılacak bütün besinlerin satın alınmasından dondurmanın servisine kadar ki geçen süreçte hijyen kurallarına uyulmalıdır. Bu yüzden güvenilen yerlerden alınmalıdır. Sokak satıcılarından sıcaklığa dikkat edilmediği için mümkün olduğunca alınmamalıdır. Ancak her ambalajlı ürün  de ideal olarak görülmemeli ve etiket bilgileri dikkatlice incelenmelidir.Mesela ürün gerçek sütten mi yapılmış yoksa süt tozundan mı, protein ağırlıklı mı, karbonhidrat ağırlıklı mı bunları içindekiler kısmını okuyarak anlayabilirler.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri