Donanım Ve Yazılıma Ağırlık Veriyor, 5g’nin Altyapısını Güçlendirecek

Mobil operatör Avea; İspanya, İtalya, Fransa ile Almanya’nın önde gelen donanım ve yazılım şirketlerinin yer aldığı CROWD projesine dâhil oldu. Operatör, projede yoğun 5G altyapılar için minimum maliyette, kalifiye servise imkân tanıyan...

Mobil operatör Avea; İspanya, İtalya, Fransa ile Almanya’nın önde gelen donanım ve yazılım şirketlerinin yer aldığı CROWD projesine dâhil oldu. Operatör, projede yoğun 5G altyapılar için minimum maliyette, kalifiye servise imkân tanıyan teknikler ortaya koyacak.

2015 Temmuz ayına dek devam edecek proje; Türk Telekom Teknoloji Başkanı Coşkun Şahin, CROWD Proje Yöneticisi Arianna Morellı ve Avea IT Grup Direktörü Egemen Kurdoğlu tarafından tanıtıldı.

Coşkun Şahin, CROWD’da Avea’nın tek operatör olduğunu vurguladı ve “Burada konu, yazılım kanalı ile otomatik güç enerji optimizasyonunu mümkün kılmak, en uygun ağ kullanımına olanak tanımaktır. Malum 5G ağlarında 2G, 3G, 4G ve wi-fi olacak. Bütün bunların ortama gönderdiği sinyal bir birine bozucu etki yapabilir. Yani CROWD’da buna mani olmak amaçlanıyor. Bozucu etkileri optimize etmek, enerji optimizasyonuna imkân sunmak, kullanım deneyimini artırmak amaçlanıyor.” dedi.

Şahin, mobil trafiğin ileride 10 kat artacağına temas ederken, “Bu ciddi bir rakam ve şu an yararlanılan altyapı ile aşılamayacak bir soruna işaret ediyor. Altyapıda ilerlemeliyiz. Bizim CROWD’da bulunmamızın nedeni de bu. Mobil operatör olarak da 5G’nin ilerlemesinin içinde olarak takımımıza gerekenleri anlatmalı, gerekenleri yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Coşkun Şahin, ilave olarak Avea’nın proje dâhilinde Ar-Ge ve inovasyona önem vereceğini belirtti.

Gazetecilerin “Fiber kablolarda durum nedir, ileride neler olacak?” sorusunu Şahin, şöyle cevapladı:

“Bir kere bakıra 3-4 senedir veda ediyoruz. Bakır altyapılı fiberi çeviriyoruz. Türk Telekom olarak senede 2,2 milyar lira yatırım yapıyoruz. Bunun önemli bölümünü fiberde kullanıyoruz. Tabii bakıra veda derken; birkaç senede mahalle, şehir, binada fiber sorunu ortadan kalkacak. Daireye, ücra bir mezrada fiber konusunu ele alacak. Yatırımlar böyle devam ediyor.

Dünyada, Avrupa’da olduğu gibi bakır altyapıda da hava gibi bir durum söz konusu. Havada 2G, 3G, 4G, 5G’den söz ediyoruz. Bu bakır için de aynı. Bakırda ürünler bir yöne gidiyor. Bu da fiber gereğinin kimi yerlerde daha geç gelmesine neden olacak. Ama biz yatırımlara devam edeceğiz. Örneğin var olan binalarda belki bina malikleri bakır altyapıyı bir yana bırakmayı dilemeyecek ama biz o bakır altyapıdan 300 MB vereceğiz. Ama birkaç senede ana omurga ve mahalle bina dağıtımında fiber konusu gündemden çıkmış olacak, bitmiş olacak.”

CROWD’un tanıtımında bir sunum yapıldı. Proje Yöneticisi Arianna Morellı sunumunda mobil ürünlere rağbetin arttığını belirterek, şunları kaydetti:

“10 senede trafiğin artacağı ortada. Altyapının yeterli olmayacağı ayan beyan ortada. Bu hakikaten operatörler için bir sorun. Bu anlamda kapasite artırılmalı. Daha çok kapasiteye gerek var, o halde bunu optimize etmeliyiz. Erişimde de kapasiteyi artırmalıyız. Ayrıca ağları yeniden ölçeklendirmeliyiz. “

Morellı, CROWD’un 5G’ye geçişte önemli rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Avea IT Grup Direktörü Egemen Kurdoğlu da mobiliteye yönelimin arttığından, yeni ürün ve servislere gerek duyulduğundan söz etti. Bu çerçevede devreye alınan CROWD ile iletişimin daha dinamik olacağını, mobil trafiğin daha da rahatlayacağını ifade etti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri