Don riski yok

Kar yağışının çiçek açan ağaçlara herhangi bir etkisinin olmayacağını belirten ZMO Konya Şube Celil Çalış, “Ağaçlar geç uyandığı için çiçeklere don vurması söz konusu değil” dedi

Geçtiğimiz yıl ağaçların erken çiçek açmasından dolayı, ağaçlara don vurmuş, rekolte de düşmüştü. Bu da badem ve kayısı gibi birçok yemişin fiyatını yükseltmişti. Bu hafta etkili olan kar yağışı ile birlikte de üreticide, "don korkusu" oluştu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, soğuk hava dalgasının uzun sürdüğü için ağaçların geç uyandığını ve çiçeklere don vurmasının mümkün olmayacağını söyledi.

BİTKİ GEÇ UYANDI

Badem, kayısı ve erik gibi sert çekirdekli ağaçların yalancı güneşe aldanarak çiçek açtığını ifade eden Çalış, “Hava sıcaklığı eksiye düşmediği için çok fazla bir don olayı gerçekleşmedi. Bu kar yağışının çiçeğe çok fazla bir etkisi olmaz. Panik yapmaya gerek yok” dedi. Geçtiğimiz ay çiftçinin hububata gübre attığını ve bu kar yağışının gübrenin erimesinde önemli rol oynayacağını belirten Çalış, “Geçen yıla oranla bu yıl iklim tamamen bizim istediğimiz şekilde gelişiyor. Allah'tan bizim için en olumlu havaları istesek, ancak bu kadar güzel bir iklim geçiririz. Çok ani bir dolu yağmadığı sürece, her şey yolunda ilerleyecektir. Olaya sadece çiftçinin gözüyle bakmamak gerektiğini düşünüyorum. Konya'da buğdayı dolu vurması, Konyalı vatandaşların cebine yansıyacaktır. O yüzden tarımsal üretimi sadece çiftçilere indirgememek gerekiyor" şeklinde konuştu.

YENİDEN ÇİÇEK AÇAR

Geçtiğimiz yıl ürünlerin Aralık ayında çiçek açmaya başladığını dile getiren Çalış, "Bu yıl da geçenki yıl gibi don olayının yaşanacağı gibi bir söylenti var. Geçen yıl ürünleri vurduğunda ağaçlar yüzde 60-70 oranında faaldi. Ancak bugün ağaçlar yüzde 20 oranında faal. Yavaş yavaş uyanıyor ağaçlar. Geçen yıl ürünleri don vurduğunda ağaçlar tam manasıyla uyanmıştı ve telafisi de zor oldu. Ancak şimdi ürünledi don vursa, geçtiğimiz yıl gibi bir zarar vermez. Çünkü ağaç tam uyanmadığı için kendini telafi eder ve yeniden çiçek verir" sözlerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl yurt genelinde ve özellikle Konya'da etkisini hissettiren don ve soğuk havaların, en çok ceviz ve kayısı kurusu gibi kuruyemiş fiyatlarını etkilediğini ifade eden Çalış, "Ova'da don olayı geçtiğimiz yıl ürünlerdeki rekolteyi düşürmüştü. Don, yurt genelinde etkili olduğu için bir çok tarımsal ürünün fiyatı da arttı. En çok da ceviz gibi kuruyemiş ürünlerindeki rekolte kaybı, fiyatlara olumsuz yansımıştı. Ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm gibi ürünlerin fiyatı yüzde 50-60 oranında arttı. Bunun dışında hububatta da erken çiçeklenmeden dolayı sıkıntı yaşamıştık. Geçtiğimiz yıl Konyalı çiftçiler açısından kötü bir sezondu. Üretici rekolte kaybından dolayı sıkıntı çekti, vatandaşlar da artan ürün fiyatları karşısında olumsuz etkilendi" ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri