Domuz gribi salgını Türkiye’de yok

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Şimşek, Türkiye'de domuz gribi vakasına rastlanmadığını, domuz popülasyonu düşük olduğu için riskin de az olduğunu bildirdi.
 
Doç. Dr. Şimşek yaptığı açıklamada, Meksika'da ortaya çıkan ve yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlanılan domuz gribi konusunda Türkiye'nin şanslı ülkeler arasında yer aldığını söyledi. 
Türkiye'de kuş gribinin yaygın olarak görülmesinin nedeninin kanatlı hayvan popülasyonunun fazla olmasıyla açıklanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Şimşek, domuz gribi virüsünün ise domuzdan bulaştığını, Türkiye'de ise domuz popülasyonunun az olduğunu belirtti. 
Söz konusu virüsün insandan insana geçtiği yönünde net bir bulgu olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Şimşek, şunları kaydetti: 
''Bu virüs, domuzlarla temas eden kişilere bulaşıyor. Aslında bu tür grip virüsleri, insanlarda, domuzlarda, atlarda ve vahşi kanatlılarda bulunuyor. Bu grup virüslerin en büyük özelliği, genetik mutasyona çok yatkın olmaları. Bu virüslerde aynı zamanda 'havuz' durumu gelişim söz konusudur. Örneğin insandaki grip virüsüyle vahşi kanatlılardaki grip virüsleri, ayrı ayrı domuza geçer. Bu iki farklı virüs domuzda çoğalmaya başlar, çoğalırken de 2 farklı virüs birbirlerine gen aktarır, böylece mutasyona uğrar. Domuza temas eden kişiye de mutasyona uğramış, yani genetik olarak değişmiş virüs geçebilir. Grip virüslerinde yeni yeni salgınların çıkmasının nedenini de budur.'' 
Bu virüslerin ne kadar değişime uğradığı, insandan insana geçecek özellikleri kazanıp kazanmadığının henüz bilinmediğini bildiren Doç. Dr. Şimşek, ''Ancak ileride bu virüslerin tüm dünyada görülebilecek yaygınlıkta ortaya çıkmasından korkuluyor. Türkiye'de bu virüsle ilgili şu ana kadar bir bulgu yok. Bu yüzden bu virüsle ilgili şu an Türkiye'de korkulacak çok fazla bir şey yok'' dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri