Domuz gribi oturumu

Dünya genelinde salgın hale gelen ve Türkiyede de 40 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi meclis gündemine taşındı. Mecliste ayrıca GDOlu ürünler konuşuldu


İl Genel Meclisi 20. dönem Kasım ayı toplantıları dün gerçekleştirilen oturumla devam etti. Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi, önceki gün konuşulan asbestli borularla ilgili görüşmelerde bir yanlış anlaşılma olduğunu belirterek, “Asbestli boruların içme suyunda kullanılmasının insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı uzmanlar tarafından yapılan analizlerde belirlenmiştir. Ama biz yine de asbestli boruların ömrü bittiğinde yerine yapacağımız tesisatı asbestli borudan yapmıyoruz” dedi.
GDO KONUSUNDA BİLİM ADAMLARI İKİYE BÖLÜNDÜ
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Kurar ile İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Kürşat Işık, GDO’lu ürünlerin kullanılmasının faydaları ve zararlı yönlerini anlattı. Kürşat Işık, GDO’lu ilk ürünlerin ABD’de ortaya çıktığını amacının ise insanların ihtiyacı olan besin maddelerinin daha çok üretilmesinin sağlanması olduğunu söyledi. Işık, GDO’ya organik tarımcıların, tüketici birliklerinin, akademisyenlerin karşı çıktığını, buna karşılık başta ABD olmak üzere bir çok ülkenin destek verdiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Ercan Kurar da, GDO kullanılmış ürünlerin bir neticesi olan transgenik hayvanlar üzerine değerlendirmelerde bulundu. Genetiği ile oynanmış hayvanların genetik araştırmalarda, insan hastalıklarını önlemeye yönelik modellerin oluşturulmasında ve hayvansal üretimde kullanıldığını dile getiren Kurar, insanların bu tür hayvanlarla beslenmesinin şimdilerde söz konusu olmadığını ifade etti. Transgenik hayvanların et ve süt verimlerinin büyük oranlarda arttığını söyleyen Kurar, bilim adamlarının da GDO’lu ürünler konusunda ikiye bölündüğünü sözlerine ekledi.
PANİK VE ABARTIYA GEREK YOK
İl Genel Meclisi toplantısına katılarak okullarda domuz gribine karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, domuz gribi salgınının ölümcül bir hastalık olduğunu, bu virüsün yayılmasını önlemek için önlemler alınması gerektiğini ancak panik ve abartıya yer verilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da tüm okullarda 29 Ekim tarihi itibariyle dört gün boyunca genel temizlik çalışması yapıldığını söyleyen Halil Şahin, “Eğitim kurumlarımızda zaten temizlik ve hijyen çalışmaları devam ediyordu. Bu virüs tehlikesi ile daha titiz davranılmaya başlandı. Okulların kapatılması ve eğitime ara verilmesi durumu söz konusu değil. Çünkü okulları kapatarak çocuklarımızı toplumdan tam manasıyla soyutlayamayız” diye konuştu.
TEMİZLİKTE SÜREKLİLİK ŞART
İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci de domuz gribinin mevsimsel grip gibi hapşırma, öksürme gibi yollarla yayıldığına dikkat çekti. Hastalığa yakalanan kişilerin 8 gün içerisinde vücutlarındaki virüsü diğer insanlara da yayabildiğini söyleyen Küçükkendirci, virüsün bulaşmasını önlemek için ise en büyük şartın temizlikte süreklilik olduğuna vurgu yaptı. Domuz gribinden korunmak için bol C vitamini almak gerektiğini kaydeden Küçükkendirci, “Domuz gribinin belirtileri normal grip gibidir. Hatta domuz gribi virüsü alıp, kendisinde hiçbir belirti görmeyenler de olabilir. Bu durumda panik yapmaya gerek yoktur, bunlar risk gurubunda yer almaz. Hastalığa yakalananlarda ayrıca solunum güçlüğü de görülebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir” dedi.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri