Domatesler güneşten sarardı

Kış aylarında yaşanan doğal afetler tarımı olumsuz etkiledi. Hava şartlarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle bazı tarımsal ürünler zarar gördü. Domatesler ise aşırı güneş almaktan sarardı

Afetlerden birçok meyve ve sebze etkilendi. Dolayısıyla Konya'nın meyvesi bu yıl bazı yerlerde ya hiç yenilmedi ya da çok az yenildi. Hububatta her yıl üretimi ile ülkede ön planda olan Konya'da ise bazı ürünlerde sararmalar görülüyor. Domatesler de aşırı sıcaklardan dolayı tarlada sararmaya başladı. Günümüzde mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları neticesinde bazı ürünlerde sararmaların meydana geldiğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Celil Çalış, “Bazı ürünlerde olumsuz hava şartlarının sonuçları yeni yeni görülüyor. Güneşin yakıcı etkisi doğrudan ürünlere geldiği için bazı sebzelerde kararmalar meydana geliyor. İyi Tarım uygulamasının yapıldığı alanları gezdiğimizde yukarıda kalmış bir kaç domatesin dışında ürünlerin gayet iyi olduğunu gördüm. Çiftçilerimizin buna dikkat etmesi gerekiyor. Pancarda çiftçinin zararı da gideriliyor. Pancarda hasat biraz geç alınır ama en azından çiftçinin zararı giderilmiş olur” sözlerini kullandı. Diğer illere oranla Konya'ın zararının daha az olduğunun altını çizen Çalış, “Hava olaylarından en çok Karadeniz bölgesi etkilendi. Don, o bölgede etkisini fazlasıyla hissettirdi. Bahar dönemindeki zaman zaman yaşanan aşırı yağışlar bazı ürünleri olumsuz etkilerken bazı ürünlerin de faydasına oldu. Ayçiçeği, mısır ve pancara olumlu etkiler gösterdi. Çiftçiler sulamayı biraz daha geç yaptı” dedi.

GELECEK YIL İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Bu yıl zarar görmüş ağaçların gelecek yılda da alarm verebileceğini dile getiren Çalış, şöyle konuştu: “Bahar yağışları buğdayın gelişme döneminden sonra geldiği için pek bir faydası olmadı. Başak boyunu aldıktan sonra yağışlar etki etmiyor. Bitki seyrelmesi kaliteyi artırır ama verimi düşürür. Hasat döneminden önce korkumuz büyüktü buğdayda. Ancak diğer illere göre beklediğimizin altında bir zarar gördük buğdayda. Pancar, ayçiçeği ve arpaların su ihtiyacını haziranın ilk haftasında yağan yağışlar karşılamıştır. Tabii ki kurak geçen bir kış söz konusu olunca artık yağışlar da çok fazla bir fayda sağlamayacaktır. Daha önce zarar görmüş hububatlarda bir miktar iyileşmenin olduğunu söyleyebilirim. Kış aylarında yağış olmadığı için ekinler dona yenik düştü. Kar bazı noktalarda çok az görüldü, bazı noktalara da hiç yağmadı. Kar ekinler ve yeraltı suları için çok önemli. Ancak Ova genelinde ekinler kar olmadığı için dondurucu soğuklara maruz kaldı.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri