Domalan bu yıl arazide kaldı

Her yıl bahar aylarında Konya, Karaman ve Aksaray gibi şehirlerde toplanan domalan mantarları bu yıl pandemi salgını nedeniyle arazide kaldı.

 

Birçok şehirde yaşanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle araziye çıkamayan vatandaşlar, domalan mantarını da toplayamadı. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte domalan yüzünü göstermeye başladı. Nisan yağmurlarıyla birlikte çıkan ve afrodizyak özelliği de olduğu belirtilen domalan mantarı başta Konya olmak üzere, Karaman ve Aksaray'da vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle gruplar halinde bu mantarı toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, ya evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosunu yüksek fiyatlardan satma fırsatını değerlendiriyordu.

DOMALAN MANTARI TOPLANAMADI

Her yıl Melike Hatun Çarşısı'nda satılan domalan mantarını bu yıl bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Geçen yıl ve önceki yıllar vatandaşların topladıkları domalan mantarını sattığını veya evinde tükettiğini dile getiren manav İzzet Karabıyık, “Bu yıl ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan korona salgını nedeniyle vatandaşlarımız da araziye domalan toplamaya gidemedi. Domalan mantarı bu yıl arazide kaldı. Köylerde yasak olmadığı için insanlar topluyor ve evlerinde tüketiyor. Ama bize bu yıl pek domalan mantarı gelmiyor” dedi.

DOMALAN KONYA'DAN AVRUPA'YA GİDİYOR

Bazı gurbetçi domalan müptelalarının Türkiye'deki akrabalarından domalan istdeğini belirten Karabıyık, domalanın sevilen bir mantar olduğunu ve domalanın Konya'dan Avrupa'ya kadar gittiğini ifade etti. Fiyatının yüksek olması nedeniyle herkesin domalanı alamadığını dile getiren Karabıyık, sözlerine şöyle devam etti: “Domalan mantarını çoğu vatandaşımız seviyor. Az bulunması sebebiyle de kıymetli bir mantar. Herkes istediği zaman bulup yiyemiyor. Önce domalanı arayıp bulacaksınız ardından yiyeceksiniz. Şehirde yaşayan vatandaşlar, haftasonunda domalanın çok bulunduğu yerlere gidiyorlar veya halk pazarlarında köylülerden satın alıyorlar. Bu yıl domalan pek büyümedi. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Konyalılar akrabalarından domalan istiyor. Akrabaları da gurbetçilere domalan gönderiyor. İnşallah gelecek yıl yıl bol bol bu lezzetli mantarları tüketibiliriz.” 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri