Dolu Ve Yağmurdan Zarar Gören Üzüm Arazisinde Hasar Tespit Çalışması Başladı

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, önceki gün dolu ve fırtınadan üzüm bağları büyük zarar gördü.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, önceki gün dolu ve fırtınadan üzüm bağları büyük zarar gördü. Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana geldi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, dolu ve yağmurdan büyük zarar gören Alaşehir’in afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Sorman, bu zararın üzümde rekolte düşüklüğüne de neden olacağını ifade etti. Öte yandan, Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zarar meydana gelen arazilerde zarar tespit çalışlarına başladı.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Kaçire, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ve Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ile birlikte Yeşilyurt ve Killik beldeleri ile Caberfakılı, Gümüşçay, Ilgınköy, Çakırcalı ve Sobran köylerinde doludan zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu. Sorman, bölgede dolu yağışından dolayı zararın büyük olduğunu, bölgenin bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Bir saat süren dolu ve fırtınanın etkisiyle tanelerin yere düştüğünü, bağların yan yattığını dile getiren Sorman, “Bunun zararı sadece bu yıla değil, çubukların tamamen üretim vermemesi ve sürgün yapmamasından dolayı önümüzdeki üretim yılı da etkilenmiştir.” dedi.

Büyük emeklerle yetiştirilen üzümde, maalesef çiftçinin sigorta yaptırmamasından dolayı büyük hasar meydana geldiğini belirten Sorman, “Şayet çiftçilerimiz bağlarını sigorta yaptırmış olsaydı, zarar sigorta tarafından karşılanmış olacaktı. Fırtına ve doludan dolayı bağlar yere yatmıştır. Bunları hükümet yetkililerine ve Tarım Bakanımıza iletip, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerimin borçlarının ertelenmesi için talepte bulunacağız. Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir. Bu üzüm rekoltesini de etkileyecek bir rakamdır.” diye konuştu.

Sigorta yaptıran çiftçilerin zararlarının Tarsim tarafından karşılanacağını aktaran Sorman, “Tarsim tarafından tespitlerin yapılmasının ardından üreticilere zararları hemen ödenecektir. Ama sigortasını yaptırmayan üreticilerimiz maalesef ancak hükümet tarafından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle zararlarının bir kısmını karşılayabileceklerdir. Bütün çiftçilerimizin oluşacak hasarlarının ödenmesi için mutlaka sigorta yaptırmaları gerekmektedir." diye ifade etti.

Yaşanan afetten dolayı geçen yıla oranla rekoltede yüzde 45'e varan azalma olacağını ileri süren Sorman, "Üreticilerimiz ürünlerini emanete vermesinler, ihtiyaçları kadar üzümlerini satmalı veya ziraat odaları tarafından temin edilen depolarda ürünlerini muhafaza etmelidirler. Şayet üreticilerimizin üzümlerini emanete döktükleri takdirde bu sene üzüm 6 liradan aşağı düşmez.” diye konuştu.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yapılacak hasar tespit çalışmalarının hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Çalışmalar tamamlandığında zararlarla ilgili bir rapor hazırlanacağı öğrenildi.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri