Sinirli ve sabırsız insanların yapamayacağı bir meslek olarak görülen dolmuş şoförlüğü, araç kullanmayı sevenler tarafından özellikle tercih ediliyor. 24 Yaşındaki Umut Şengül, “Üç dört yıldır bu işi yapıyorum, bu meslek babamdan kalma bana, küçüklüğümden beri otobüs durağına gelip gittikçe heves oldu, babamdan sonra da ben devam ettirdim mesleği, şuanda da gayet mutlu bir şekilde severek yapıyorum mesleğimi” ifadelerini kullandı. Şengül, üniversite okuyan yaşıtlarının mezun olduktan sonra iş bulamadıkları için bu mesleği tercih ettiklerini belirterek, genç arkadaşlara bu mesleği önermiyorum çünkü çalışma saatleri çok yüksek, trafik oldukça kalabalık, zaten bu meslek yoğun stres üzerine bir meslek bu yüzden geçlere önermiyorum bu mesleği, şuan ben yapıyorum ama küçüklükten gelen bir heves olduğu için yapıyorum, onun haricinde yapmam” dedi.
“İNSAN YAPTIĞI İŞİ SEVEREK YAPMALI”
Turizm otelcilik mezunu Muhammet bu mesleği baba mesleği olduğu için seçtiğini ve çocukluğundan beri direksiyon aşkının olduğunu belirterek, kademeli olarak direksiyonu geliştirerek daha büyük araçlara geçmek istemesiyle dolmuş şoförü olduğunu belirterek, “Aşağı yukarı bir ay oldu işe başlayalı, daha taze şoförüm. Çok severek yaptığım bir meslek, mutluyum. İnsan yaptığı işi severek yapmalı, seviyorlarsa yapsınlar dolmuşçuluk çok güzel bir meslek çünkü oda bir ekmek kapısı, üniversite mezunu olupta bu mesleği beğenmeyenler oturup mantıklı düşünsünler, üniversite okudum diye illaki devlet dairesinde memur olamazsın, kaç milyon tane öğretmen var, kaç milyon tane doktor var atanamayan, ekmeği nerde buldun orda çalışacaksın. ” ifadelerini kullandı.
“İŞ İMKÂNI OLMADIĞI İÇİN DOLMUŞÇU OLDUM”
Harita teknikeri mezunu olan Kemal Miraç Taşpınar ise “İş imkanlarım olmadığı için, Konya’da işçiye değer verilmediği için kendi işimi yapamıyorum şuanda, o yüzden dolmuşçu olmaya karar verdim” dedi. Taşdemir, “Mesleğinizden memnun musunuz?” sorusunu ise, “ Gelirken çok tereddütlü geldim çünkü dolmuş camiası çok farklı bir camiaymış ben başlayalı iki ay oldu, her türlü insan var burda, çünkü abileri tanıdıkça daha samimi gelmeye başladı burası. Ekmeğimi çıkarıyorum, çorbamı kaynatıyorum, aileme yardımcı olmaya çalışıyorum. Şuanda arkadaşlarımın hepsi uzman çavuş oldu benim ailem asker olmamı istemedi, Polis Özel Harekatı kazandım ama ailem istemediği için gitmedim, dolmuşçu oldum.” dedi.
“ÇOK STRESLİ MESLEK, GENÇLERE TANSİYE ETMİYORUM”
Yıllardır bu işin içinde bulunanlardaysa durum biraz farklı oluyor. Dolmuşçuluk sektörüne yıllarını vermiş, kilometrelerce yol kat etmiş şoförler ise bu mesleğin stresli olduğunu, sabırsız insanların yapamayacağını düşünerek, gençlere tavsiye etmiyorlar. 40 yıldır dolmuşçuluk mesleğini yapan Bekir Özdemir, “ Bu işin stresli olduğunu söyleyebilirim, gençler heves edip çok geliyorlar buraya çalışmak için ama ben gençlere çok tavsiye etmem, bir de biz trafiğin yoğunluğundan çok şikayetçiyiz, vatandaşların daha duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.
MUSTAFA ÜNÜVAR