Doların yükselişi altını ateşledi

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği (KSD) Başkanı İsmail Karagöz, “Doların yükselmesi altını ateşledi. Çin'in verileri kötü gelmesi sonucu dolar yükseldi” dedi

Uzun zamandır düşüşte olan altın yeniden fırladı. Doların Türkiye bazında 3 TL seviyelerine yükselmesi ile altının gramı 2-3 günde 90 TL barajından 106-107 TL'ye kadar yükseldi. 31 Aralık 2015 tarihinde 98-99 TL'ye satılan külçe altının gramı yeni yılla birlikte 106-107 TL'ye kadar yükseldi. Geçtiğimiz aylarda bir dolar, 2.8 TL seviyelerinden iken, bu hafta 3 TL seviyelerine kadar yükseldi. Yeni yıl öncesi altına yatırım yapanlar külçe altının kilosunda 7-8 milyara yakın kar etti.

DOLAR ALTINI TETİKLİYOR

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği (KSD) Başkanı İsmail Karagöz, “Doların yükselmesi altını ateşledi. Piyasadaki dolar şu anda 3 TL seviyelerine geldi. Uzun zamandır dolar 3 TL'nin altında idi. Şu anda dolar 3.2 seviyelerine kadar yükseldi. Çin'in verileri kötü gelmesi sonucu dolar yükseldi. Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik doların yükselmesine neden oldu. Dolar yükselince altında yükseldi. İç ekonomik durumlar haliyle iç piyasaları ateşlendirdi. Şu anda külçe altının gramı 106- 107 TL seviyelerine kadar yükseldi. Uzun zamandır külçe altının gramı 90 TL barajı seviyelerinde seyrediyordu. 1 kilo külçe altını olan vatandaş 2-3 günde 6-7 milyar kar etti. Önümüzdeki günlerde altının düşüp düşmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Altını yükselten dolar. Eğer dolar düşerse altında düşer. 1 Kasım Seçimleri'nden sonra dolar düşünce altında düşmüştü. Şu anda dolar 2.8 seviyelerinden 3.2 seviyelerine kadar yükseldi. 1 doların fiyatı 2.870 TL iken şu anda 3.200 seviyelerinden seyrediyor. Dünya piyasasının karışık olması iç piyasamızı da etkiledi. Vatandaşta nakit para sıkıntısı oluştu. Piyasalar iyice daraldı” dedi.

KEPENK KAPATABİLİRİZ

Kuyumcular olarak zor günler yaşadıklarını belirten Karagöz, gelecek aylarda birçok sarrafın kepenk kapatabileceğini vurguladı. Karagöz, “Kuyumculuk mesleği önceden çok karlı bir meslekti. Şu anda günümüzde pek bir karı kalmadı. Çeyrek altını 172 TL'ye satıyoruz, 168 TL'ye alıyoruz. Bir çeyrek altından kuyumcunun 4 TL karı bulunmakta. Esnaf olarak zor durumdayız. Birçok esnaf kepenk kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Eğer altın ve döviz fiyatları düşmezse sarraf sayısı azalabilir. Piyasanın böyle gitmesi durumunda 10-15 esnafın kepenk kapatarak başka sektörlere yöneleceğini düşünüyorum. 2015 yılı bizim için çok karalık geçti. Esnaf olarak 2015 yılını yüzde 80 zararla kapattık. Kuyumcular olarak 2016 yılında iyi bir sene geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

ALTIN GÜVENLİ BİR LİMAN

Altının güvenli bir liman olduğunu kaydeden Karagöz, yılbaşı öncesi altın alanların çok kar ettiğini söyledi. Yatırımcının altına yatırım yapmasını belirterek şöyle konuştu: “Her zaman söylediğim gibi altın güvenli bir limandır. Yeter ki yatırımcı sabretsin. Altın uygun zamanda alınırsa çok kar edilebilir. Yılbaşı öncesi altın alanlar kar etti. Yatırımcılar ve altın alacaklar altının düşmesini beklesin. 99 TL sattığımız 1 gram külçe altın şu anda 106-107 TL. Altın bazen 3 günde kazandırırken bazen de 3 ayda kazandırıyor. Yeter ki yatırımcı uygun zamanda yatırımını yapsın ve sabretsin.”

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri