Doların ateşi yükseldi, tırmanış devam edecek mi?

Doların ateşi yükseldi. Dolar, sabah saatlerinden itibaren 1,81 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı

Ekonomi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Süleyman Yaşar , Dolar ın yükselişine karşın Türk parasının değerlendiğini ve rekabet gücünün azaldığını ifade etti. Yatırım aracı olarak doları tercih edenlere önemli tavsiyelerde bulunan Yaşar, Türk lirasının dolara tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

İşte Süleyman Yaşar'ın doların seyrine ilişkin önemli analizi:

Merkez Bankası TÜFE bazlı reel efektif kur endeksi Ocak 2012 itibariyle 120.1 seviyesine yükseldi. Bu seviye 2011 Ocak seviyesi olan 121.1 endeks seviyesinin hemen aynısı.

O halde Türk parasının değerlendiğini ve rekabet gücünün azaldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Merkez Bankası faiz koridorunu alt ve üst bant seviyesinden 0.25 puan indirerek Türk parasındaki değerlenmeyi azaltmak istedi. İşte bu nedenle  Türk parasında bir değer kaybı oldu. Ayrıca euro/dolar parite değişiminde dolar değer kazandı ve İtalya’da yaşanan seçimlerin ardından gelen belirsizlik tüm piyasaları karıştırdı. Bu değişkenlerin dolar fiyatının fırlamasında etkin olduğunu söyleyebiliriz.

DOLARIN ARTIŞI TÜRKİYE EKONOMİSİNİ OLUMLU ETKİLER

Dolar fiyatının artmasına gelince…Bu artış Türkiye ekonomisi için olumlu etki yapacaktır çünkü Türkiye’nin ihracatını artırması için rekabetçi bir kur seviyesine ihtiyacı var. Kurlardaki yükseliş hızlı bir hal alıp enflasyonu tetikleyecek hale gelirse Merkez Bankası müdahale edebilir. Bir de Merkez’in döviz rezervleri 123.3 milyar dolar tutarıyla, yüksek düzeyde olduğu için Türkiye spekülatif ataklara, iç ve dış şoklara dayanaklı bir halde bulunuyor.Dalgalı kur rejimi olmasına rağmen kurlar Merkez Bankası’nın izin vermediği düzeyi geçemez.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Vatandaş kendi iç sesini dinleyerek döviz alıp satmaya karar vermeli. Dövizle iş yapmayanların döviz bulundurmasına gerek olmadığını da söyleyelim hemen. Çünkü Türk parası güvenilir bir para birimi ve daha yüksek getiriye sahip, o halde başka ülkelerin riskini almaya gerek yok.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri