'Dolardaki Yükseliş, Eskiden Kriz Habercisiydi, Artık Değil'

Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, Suriye’ye olası bir askeri müdahaleden kaynaklanan olumsuz beklentilerin piyasalardaki belirsizlikleri arttırdığını ve dolardaki artışı kaçınılmaz kıldığını söyledi.

Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, Suriye’ye olası bir askeri müdahaleden kaynaklanan olumsuz beklentilerin piyasalardaki belirsizlikleri arttırdığını ve dolardaki artışı kaçınılmaz kıldığını söyledi. Nağaç, Türkiye’de doların artmasının eskiden ekonomik krizin habercisi olarak algılandığını dile getirerek, son on yılda Merkez Bankası'nın ve hükümetin uluslararası ekonomik kriz dönemlerindeki başarılı performansıyla bu algının kırıldığını söyledi.

Suriye’ye olası bir askeri müdahaleden kaynaklanan olumsuz beklentilerin piyasalardaki belirsizlikleri arttırdığını ve dolardaki artışı kaçınılmaz kıldığını belirten Nağaç, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman'ın da finansal yatırımların yeniden ABD’ye yönelmesini gelişmekte olan ülkeler için rahatsız edici ama yıkıcı olmadığını düşündüğünü aktardı. Son haftalarda piyasaların oldukça hareketli günler geçirdiğini aktaran Nağaç, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki piyasalarda geçtiğimiz birkaç haftada sert düşüşler yaşandığını söyledi. Borsanın değer kaybetmesiyle doların bu ülkelerin para birimleri karşısında ciddi değer kazandırdığı üzerinde duran Nağaç, "Son 3 ayda Hindistan Rupi’si yüzde 15, Brezilya Real’i yüzde 10 ve Türk Lirası yüzde 11 değer kaybetti. Borsa İstanbul son 1 yılın en düşük değerini gördü." dedi.

Nağaç, piyasalardaki çalkalanmaları ve özellikle dolar kurundaki yükselişin nedenleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Öncelikle, ABD merkez bankası FED'in faiz artırım sinyalleriyle son birkaç yıldır ülkemizde bulunun finansal yatırımlar ülke dışına çıkmış ve dolara talep artmıştır. Bu ise doların lira karşısında değerlenmesine yol açmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında piyasalar ABD’den gelen olumlu ekonomik haberlere karşı son haftalarda aşırı duyarlı hale gelmiştir. ABD’deki işsizlik oranındaki azalma ve gayrı menkul piyasasındaki iyileşme gibi haberler gelişmekte olan ülke ekonomilerini anında sarmaya başlamıştır."

"SPEKÜLASYONLAR YATIRIMCILARI ENDİŞELENDİRİYOR"

ABD merkez bankasının gözle görülür bir faiz artırımına gitmediğini ancak piyasalarda bu tür bir beklenti oluştuğunu kaydeden Nağaç, piyasalardaki beklentilerin son derece önemli olduğunu ve ileride olması beklenen bir hadisenin etkisinin piyasalarda bugünden hissedilebileceğini belirtti. Nağaç, "Son haftalarda doların daha da artıp 2,20’yi geçeceği şeklinde spekülasyonlar ortaya atıldı. Örnek olarak, Goldman Sachs doların 2,20 olacağını tahmin etmişti. Bu tür tahminler, ya da spekülasyonlar, yatırımcıları endişelendirip dolara yönlendirme hedefli. Bu tarz spekülasyonlara karşılık, TCMB başkanı Erdem Başçı son derece sakinleştirici açıklamalarda bulundu ve yıl sonuna doğru doların 1,90 sevilerinde olacağını söyledi. Piyasaların Başçı’nın açıklamalarını nasıl değerlendirdiğini ilerleyen günlerde daha net göreceğiz." diye konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri