Dolar ve altının yönünü bu karar belirleyecek!

Ekonomi piyasasının merak ettiği dolar ve altının yönü bu kararla belirlenecek.

FED Başkanı Jerome Powell, altın, dolar, kripto para, borsa ve daha birçok piyasaya yön verecek faiz kararını bugün açıklayacak. Önceki kararda politika faizi, 25 baz puan artışla 5.25-5.50 aralığına yükselmişti.

ABD Merkez Bankası (FED), faiz kararı için geri sayım başladı. Piyasalar, FED Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaları bekliyor. Önceki toplantıda politika faizi 25 baz puan artarak 5.25-5.50 aralığına çıkmıştı. Şimdi ise gözler, FED'in Eylül kararında.

FED FAİZ ARTIRIRSA DOLAR VE ALTINA NE OLUR?

Yatırımcılar ve ekonomi uzmanları, "FED faizi artırırsa altın ne olur, dolar kaç olur, sabit tutarsa/düşürürse ne olacak?" sorularının yanıtlarını merakla bekliyor. FED'in kararı, finans piyasaları için kritik bir kilometre taşı olacak.

Para piyasalarında, FED'in faizi sabit bırakması beklense de, ilerleyen dönemde izleyeceği politikalara dair belirsizlik sürüyor. Uzmanlar, Powell'ın politika metni ve açıklamalarında geleceğe dair sinyaller arayacak.

Ayrıca, 10 yıllık ABD hazine tahvil getirilerinin 2007'den bu yana en yüksek seviyede bulunması endişeleri artırıyor. ABD ekonomisinin yanı sıra küresel ekonomi için de bu karar büyük bir önem taşıyor.

Öte yandan, OECD, küresel ekonomik büyüme tahminlerini güncelledi. 2023 için önceki tahmin yüzde 2,7 iken şimdi yüzde 3'e çıktı. Ancak 2024 için beklenti yüzde 2,9'dan yüzde 2,7'ye indirildi. Raporda, ekonomilerin direncinin arttığı ancak büyümenin yine de zayıf kaldığı belirtildi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

09.00 İngiltere, ağustos ayı TÜFE ve ÜFE
09.00 İngiltere, ağustos ayı perakende fiyat endeksi
09.00 Almanya, ağustos ayı ÜFE
10.00 Türkiye, ağustos yurt dışı ÜFE
11.30 İngiltere, ağustos ayı konut fiyat endeksi
21.00 Fed'in faiz kararı
21.30 Fed Başkanı Powell'ın konuşması

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri