Dolar ile ilgili dikkat çeken açıklama! En az 37 lira olmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “2024 Yılı İlk 6 Ay İhracat De­ğerlendirme Toplantısı”, dün yapıldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, değerlendirmelerde bulundu

ürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “2024 Yılı İlk 6 Ay İhracat De­ğerlendirme Toplantısı”, dün yapıldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TİM Sektörler Konse­yi üyelerinin de katılımıyla dü­zenlenen toplantıda, ihracatın ilk yarı performansının yanı sı­ra güncel sorunlar ve ekonomi­ye ilişkin beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İhracatçıların kur açıklamala­rına” ilişkin değerlendirmede bulunan TİM Başkanı Gültepe şunları söyledi:

“Ne çok değerli TL, ne çok de­ğersiz TL hiçbirimizin işine ya­ramaz. Buradaki amaç Türkiye üreticisi ihracatçısının ayakta kalıp gelecekle ilgili, yani geliş­miş ülkelere baktığınızda üre­timden bu insanlar bir yere gel­miş. Türkiye’de en ucuz olan şey nedir sizce? Döviz... Bana sorar­san bugün en az kurun 37 lira ol­ması lazım, minimum.”

“Enflasyon kur farkı 5 puandan fazla olmamalı”

Mustafa Gültepe yıl sonu için hedeflenen 267 milyar dolarlık ihracat için şirketlerin yüksek maliyet düşük kur kıskacından çıkarılması gerektiğini söyledi. İhracatçının önündeki engelle­rin bir an önce kaldırılmasının hayati önem taşıdığını vurgula­yan Gültepe, ekonomiyi soğut­madan enflasyonla etkili müca­dele için ihracatın en etkili ve tek yol olduğunu söyledi. Gül­tepe, kısa vadede ihracata ye­niden ivme kazandırmak için ekonomi yönetiminden beklen­tilerine ilişkin şu ifadeleri kul­landı:

“Kur enflasyona paralel ha­reket etmeli, enflasyonla kur arasındaki fark 5 puandan faz­la olmamalı, yurt içinde üreti­mi olmayan ya da talebi karşı­layamayan ham madde ve ara malların ithalinde vergi yükü hafifletilmeli, üretici ve ihra­catçıya ilave yük getirecek, re­kabetçiliği daha da zarar vere­cek düzenlemeler gözden ge­çirilmeli, üretimde kullanılan elektrik ve doğal gaz gibi enerji maliyetleri koşulların elverdiği ölçüde asgari düzeyde tutulma­lı.

İçinde bulunduğumuz süre­ci en az hasarla atlatabilmemiz ve önümüzdeki döneme hazır­lanmamız için ihracatçıları­mıza daha uygun koşullarda fi­nansman imkanları sağlanma­lı. Önümüzdeki 6 ay içerisinde, son çeyrekte enflasyonun biraz daha aşağıya inme psikolojisiy­le beraber biraz daha üretime dayalı, biraz daha rekabetçili­ğimizi ön plana alacak para po­litikaları oluşturarak yine çift haneli ihracat büyümelerini be­raberce yaparız.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri