Dolar çıldırdı!

Dolar son dakika yükselişi. Güne 2.36 lira seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru yeniden 2.37 liraya kadar yükseldi.

Dolar son dakika yükselişi devam ediyor. Dolar/TL kuru yeniden 2.37 lira seviyesine kadar yükseldi. 

Şok etkisi yaratan bir diğer haber de petrol piyasasından geldi. Bu sene içinde Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 40'ı aşkın düşüş yaşayan Brent petrol bir alt eşiği daha kırdı ve 60 doların altına geriledi.

Siyasi endişelerle dün tarihi zirvesini test eden dolar/TL güne Rusya'nın sert faiz artışının gelişmekte olan ülkelere sağladığı destek ve TL'deki dün yaşanan sert değer kaybının bir kısmının illikit piyasada gerçekleşmesi nedeniyle güne sert düşüşle başladı. Ancak kur daha sonra yeniden yükselişe geçti. Dün 2,3950 ile tarihi zirveyi gören kur bu sabah 2,35'in altına geriledi. Ancak kur kademeli yükselişle yeniden 2,37'nin üzerini gördü.

Bankacılar Merkez Bankası'nın (TCMB) kurdaki yükseliş sonrası başta döviz satım ihale miktarları ve likidite sıkılaştırmaları olmak üzere doğrudan müdahaleye kadar gidebilecek adımlarının yakından takip edileceğini belirttiler. Piyasadaki siyaset kaynaklı endişelerin ortadan kalkmadığını belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yıl sonu nedeniyle azalan hacimlerle dünkü hareketler çok sert oldu. Bu da stop-loss seviyelerini tetikleyerek yükselişi daha da hızlandırdı. Rusya'nın attığı adımlar da önemliydi" dedi ve ekledi:

"Ancak içerdide siyasi ve dışarıda ekonomik endişeler bitmiş değil. Yarın akşam Fed'den gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir söylem çıkarsa piyasadaki yükseliş sürebilir. Diğer taraftan ise içeride siyaset ve TCMB adımları izlenecek."

Yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artıracak olan Fed'in, faiz artışlarına yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyeceği düşünülüyor. Piyasa Fed'in faizlerin yarın "uzunca bir süre" sıfıra yakın düzeyde kalacağı ifadesinde değişiklik olup olmayacağını izliyor olacak.

DÖVİZ KURU SON DURUM

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.35 itibariyle şöyle:

İSTANBULALIŞSATIŞ
ABD Doları2,34502,3650
Avro2,93002,9500
Sterlin3,6500 3,7000
   
ANKARA  
ABD Doları2,34302,3630
Avro2,91802,9430
Sterlin3,65903,7230
 

 

DOLARIN YÜKSELİŞİ SÜREBİLİR

FXTCR Analisti Ekin Akbaş, gün içinde kurunun güçlü seyrine devam edebileceğini söyledi.
Analist Akbaş, 2,39’u geçen kuru ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yarın gerçekleşecek olan FED toplantısı öncesinde, yurt içerisinde yaşanan siyasi gerginliklerin de etkisi ile birlikte 2,39’lara kadar yükselen kur, güçlü görünümüne bugün gün içerisinde de devam edebilir. Kurdaki teknik seviyelere bakacak olursak, 2,35 seviyesinin üzerindeki hareketine devam eden Dolar/TL paritesinde yukarıda 2,3661 seviyemiz direnç konumunda. Bu direncin yukarı yönlü kırılması halinde alım baskılarının ikinci direnç seviyemiz olan 2,3754 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. Aşağıda ise 2,3546 desteğinin aşağı yönlü kırılması satış baskılarının 2,3396 seviyesine kadar devam etmesine neden olabilir.”

RUSYA ETKİSİ

Türkiye'deki siyasi gerginlik lirayı diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştırırken, Rusya'da da düşen petrol fiyatları rublenin sert düşmesine neden oldu.

Gelişmeler üzerine, Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Karar rubledeki yüksek değer kaybı ve enflasyona ilişkin artan risklerin sınırlanması amacını taşımaktadır" denildi.

PETROL DİP YAPTI

Bu sene içinde Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 40'ı aşkın düşüş yaşayan Brent petrol bir alt eşiği daha kırdı ve 60 doların altına geriledi.

Petrol fiyatlarında önlenemez düşüş sürüyor. Türkiye'nin enerji ithalatında önemli bir paya sahip olan Brent petrol Temmuz 2009'dan bu yana ilk kez 60 doların altına inerek yeni bir eşiği kırdı.

Petrolde düşüş Brent tipi petrolle sınırlı kalmadı. ABD ham petrolünün varil fiyatı da Mayıs 2009'dan bu yana ilk kez 55 doların altına indi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri