Doktorasını Almanya’da Alan Aşıkoğlu Ditib’in Başına Geçti

Almanya’da yaşayan Türklere dini, sosyal ve kültürel alanlarda hizmet vermek amacıyla 30 yol önce kurulan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yeni yönetim kurulunu seçti.Türkiye’ye dönen Prof. Dr. İzzet Er’den boşalan genel...

Almanya’da yaşayan Türklere dini, sosyal ve kültürel alanlarda hizmet vermek amacıyla 30 yol önce kurulan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yeni yönetim kurulunu seçti.

Türkiye’ye dönen Prof. Dr. İzzet Er’den boşalan genel başkanlık görevine Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu getirilirken, başkan yardımcılığına ise bir önceki yönetimde de yer alan Suat Okuyan getirildi.

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına dini, sosyal ve kültürel alanlarda hizmet vermek amacıyla 1984 yılında kurulan ve 30 yıldan beri hizmet veren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) 15. Olağan Genel Kurulu’nda yeni yönetim kurulunu seçti.

Frankfurt’ta düzenlenen olağan genel kurulda Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu genel başkan olurken, genel başkan yardımcılığına Suat Okuyan getirildi. Yeni yönetim kurulunun diğer üyeleri şu şekilde oluştu: Dr. Bekir Alboğa (Genel Sekreter) Dr. Emine Seçmez (Genel Sekreter Yardımcısı), Ramazan Ilıkkan (Muhasip), Hakan Aydın (Muhasip Yardımcısı) Mehmet Toprak (Üye).

Yeni yönetim kurulunun seçilmesinden sonra gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “30 yıl önce 1984 tarihinde kurulan DİTİB, Almanya’da yerleşik hale gelmiş insanımıza dini, sosyal ve kültürel alanlarda kuşatıcı ve kesintiz hizmetler sunmuştur. Kurulduğu günden bu yana, özellikle din eğitimi ve öğretimi dahil Müslümanları ilgilendiren her alanda kusursuz hizmet sunmayı kendisine ilke edinmiş olan DİTİB, bu uzun hizmet seyrinde her türlü siyasi görüş ve eğilimin dışında kalarak, tarafsız, tutarlı, dini hizmeti esas alan, sevgi, barış ve hoşgörü temeline dayalı çalışma tarzı ile Almanya‘daki Müslüman Türklerin en büyük sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. DİTİB Müslüman kurum ve mercilerle olduğu kadar, Alman kamuoyu ve kurumları ile geliştirdiği başarılı iletişim ve işbirliği, ortak proje ve etkinliklerle toplumsal güven kazanmış, güvenilir paydaş olmayı başarmıştır.”

Son iki yıldır DİTİB Genel Başkanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. İzzet Er yeniden Türkiye’ye döndü.

Yeni DİTİB Genel Başkanı Aşıkoğlu 1962 Sivas doğumlu. İlk, ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamlayan Aşık, 1984 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1986’da A. Ü. İlâhiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atandı.

Haziran 1987 ile Kasım 1989 tarihleri arasında Almanya’da da bulunan Aşıkoğlu, Goethe Enstitüsü’nde dil öğrenimini tamamladıktan sonra Bamberg Üniversitesi’nde, Din Pedagojisi, Teoloji, Oriyantalistik ve Germanistik alanlarındaki ders ve seminerlere, ayrıca Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) geliştirilen İslâm Din Dersleri müfredat programı ile ilgili öğretmen yetiştirme çalışmalarına katıldı.

Aşıkoğlu, Almanya’da bulunduğu süre içinde yaptığı alan araştırmasına dayalı olarak hazırladığı “Almanya’daki Türk Çocuklarının Temel Eğitiminde Din Eğitiminin Yeri ve Bavyera ile Baden-Württemberg Eyaletlerinde Mukayeseli Bir Alan Araştırması” konulu teziyle 1992 yılında doktor unvanını aldı.

1994 yılına din eğitimi dalında doçent, 2000 yılında ise aynı alanda profesör oldu. 1995 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi din Eğitimi Anabilim dalına naklen atandı.

1996 yılında 3 ay Almanya’nın güneyindeki Bavyera ve Baden-Würtfemberg eyaletlerinde İslam Din dersleri konusunda araştırmalar yaptı. Ulaştığı sonuçları yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sempozyumlarda bildiri olarak sundu.

İlk ve orta öğretimde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile İmam Hatip Lisesi Öğretim programlarını hazırlayan komisyonunda görev yapan Aşıkoğlu, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlere yönelik düzenlenen hizmet içi eğitim seminerlerinde din eğitimi ve öğretim metodolojisi konularında dersler verdi.

YÖK ve MEB’nın bilgisi dahilinde, Osnabrück projesi adıyla bilinen ve akademik işbirliği ile Almanya için din dersi öğretmeni yetiştirmeyi öngören proje çalışmalarına katıldı.

Din eğitimi, kültürlerarası eğitim, dinlerarası ilişkiler konularında Türkçe ve Almanca yayınlar yaptı. Evli ve üç çocuk babası Aşıkoğlu, Almanca ve Arapça biliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri