Doğuma Hazırlık Kursları

Acıbadem Adana Hastanesi’nin hizmete girdiği 2009 yılından bu yana düzenlenen, “Doğuma Hazırlık Kursları”, anne adaylarına sağlıklı ve mutlu bir doğum yapmanın ilk adımlarının atılmasında destek veriy...

Acıbadem Adana Hastanesi’nin hizmete girdiği 2009 yılından bu yana düzenlenen, “Doğuma Hazırlık Kursları”, anne adaylarına sağlıklı ve mutlu bir doğum yapmanın ilk adımlarının atılmasında destek veriyor.

Doğuma hazırlık kurslarının amacının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan sezaryen oranlarının azaltılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cansun Demir, “Bizler hekim olarak hastalarımıza olumsuz bir durum yok ise normal doğumu öneriyoruz çünkü normal doğum, adından da anlaşılacağı üzere doğal olan yöntemdir. Ancak, ne yazık ki son yıllarda ülkemizde sezaryen oranlarının arttığını görüyoruz. Bunun nedenlerinden birisi de, hastaların normal doğum konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaları ve bilinçlendirilmemeleri” diyor.

BELLEKLERDE EN GÜZEL ANI OLMALI

Düzenledikleri doğuma hazırlık kursları ile anne adaylarının yaşadıkları gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olmalarını ve kendilerine güven duyarak doğuma girmelerini hedeflediklerini anlatan Prof. Cansun Demir, “Kurslarımıza katılan anne adaylarının bu sürecin sonunda doğuma aktif olarak katılan bir anne olmalarını hedefliyoruz. Korku ile gelen ve ne olup bittiğini anlamadan bebeğinin doğumunu gerçekleştiren anne adaylarının bu tarifsiz mutluluğu tadamamaları çok üzücü. Böyle bir durum belki de hem anne için iyi bir anı olarak akıllarda kalmayacak hem de bebeğin sağlığı ile anne-bebek ilişkisini bile olumsuz etkileyecektir. Oysa annenin bilinçli ve aktif katılımıyla gerçekleşen bir doğum onun belleğinde ömür boyu unutamayacağı güzel bir anı olarak kalacaktır” diyor.

Prof. Cansun Demir, Acıbadem Adana Hastanesi olarak gerçekleştirdikleri “Doğuma Hazırlık Kursları” hakkında şunları söyledi:

“Bu kurs ile anne adaylarına kendi vücutlarını tanıması, normal doğumda ağrı ile başa çıkabilmesi, gevşeme teknikleri, birtakım egzersizler, anestezi yönetmeleri, hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ve oluşabilecek psikolojik değişimler, bebek bakımı ile emzirme teknikleri öğretiliyor."

UZMAN HEKİMLERDEN KAPSAMLI EĞİTİM

Prof. Cansun Demir kendisinin, anne adaylarına bu kursların amacını ve doğum sancılarının özelliklerini anlatıp hamilelikte sık sorulan soruların yanıtlarını verdiğini söyleyerek, “Çocuk hastalıkları uzmanı doktorumuz yenidoğan bakımını, testlerini ve sarılığını, yenidoğan hemşiremiz ise anne sütünün önemini anlatırken emzirme danışmanlığı hizmeti veriyor. Ayrıca, beslenme ve diyet uzmanımız gebelikte doğru beslenmenin püf noktalarını anlatıyor ve psikoloğumuz da gebelik dönemindeki değişken ruhsal durumları ve hamilelik döneminde eşler arasındaki ilişkileri gündeme getiriyor” dedi.

Bunların yanı sıra, dermatoloji uzmanı hekiminin gebelikte oluşabilecek lekeler ve cilt bakımı konusunda tüyolar verdiğini söyleyen Demir, diş hekiminin de ağız ve diş sağlığı konularında katılımcıları aydınlattığını belirtti. Demir, kurs kapsamında ayrıca doğum egzersizleri anne adaylarına doğum koçu tarafından uygulamalı olarak gösterildiğini ve yoga eğitimleri verildiğini kaydetti.

HEM SERTİFİKALI HEM DE ÜCRETSİZ EĞİTİM

Acıbadem hastası olsun veya olmasın, arzu eden herkesin kurslara herhangi bir ücret ödemeden devam edebileceğini belirten Prof. Cansun Demir, “Bu kurslar bir sosyal sorumluluk projesi. Eğitimlerin sonunda katılımcılara birer sertifika veriyoruz ve doğum heyecanını tatlı bir anıya dönüştürme adına bir ekip halinde çalışıyoruz” diye konuştu,

İsteyen babalara da eğitim verdiklerini söyleyen Prof. Cansun Demir, bunun yararlarını şöyle anlattı:

“Eğitim alan baba adayları sancı zamanında eşlerinin yanında olabiliyor ve bu eğitimlerin faydalarını daha iyi gözlemleyebiliyor. Ayrıca, bu tarz eğitimler sonucu eşlerin paylaşımda bulunması ve doğumda annenin yalnız bırakılmaması, eşler arasındaki bağları daha da güçlü kılıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri