Doğum mesaisi başladı

Konya'da'da hayvancılıkla geçimini sağlayanlar, koyun ve keçilerin doğum döneminin başlamasıyla ahırlarında 24 saat nöbet tutup, veteriner hekimlik görevini yapıyor. İkiz, üçüz ve dördüz doğuran hayvanlar ise sahiplerini daha çok sevindiriyor

Koyun ve keçilerin doğum dönemi başladı. Hayvan üreticileri ve bakıcıları, kuzuların telef olmaması için ahırlarda nöbet tutuyor. Ereğli, Çumra, Karatay, Cihanbeyli ve Kulu'nun köylerinde ahırlarda ve çiftliklerde yoğun bir mesai yaşanıyor. Üreticiler doğum zamanı gelen hayvanları kendi haline bırakmıyor. Üreticiler, doğum dönemini dört gözle beklediklerini ifade ediyor. Doğum esnasında bazı sıkıntılar da yaşanıyor. Bazı kuzular sakat doğarken bazı koyunlarda doğum esnasında telef oluyor.

DOĞUM DÖNEMİ BİZİM HARMANIMIZ

Uzun yıllardan bu yana hayvancılıkla geçimini yapan Kamil Baran, doğum yapma döneminin başladığını, bundan dolayı bakıcıların sürekli olarak koyun ve keçilerin içerisinde olmaları gerektiğini söyledi. Hayvnaların telef olmaması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Baran, "Birden fazla kuzu doğuran koyunlar bizi daha çok mutlu ediyor. Yavrulama dönemi bizim harmanımız. Hayvancılıkta masraflar arttı. Yem ve çoban ücretleri belimizi büküyor. Dolayısıyla iyi kuzu elde etmek için daha çok çalışmalıyız. İnşallah verimli bir dönem geçiririz" açıklamasında bulundu.

İLGİ OLMAZSA ÖLÜMLER ARTAR

400 koyunluk bir sürülerinin olduğunu belirten üretici Mazlum Kırkan ise, günde ortalama 5-10 koyunun doğum yaptığını söyledi. Bölgede yüzlerce kişinin geçimini hayvancılıktan sağladığını ifade eden Kırkan, doğum döneminin önemli olduğunu kaydetti. Kırkan, "Hayvanlarla ilgilenmezsek kayıp fazla olur. Hayvan ve kuzu ölümleri artar. Elde edeceğimiz gelir azalır. Bazı hayvanlar sorunsuz doğum yapabiliyor ancak bazılarının doğumu çok zor oluyor. Biz yeri geldiğinde veteriner hekimlerin görevini yapıyoruz. Bu süreçte emek vermemiz lazım, yoksa verim alamayız. Bu şekilde 2 ay boyunca sürünün başında bekliyoruz" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI   merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri