Doğu ve Batı Medeniyetlerinde Kadın ve Ailenin Önemi (2)

Sadık Küçükhemek
Prof. Dr. A. Rakha Saghır (Pakistan) “Pakistanlı Kadınlarının Problemleri üzerine Düşünceler” isimli tebliğinde özet olarak şöyle dedi:  1947’de kurulan Pakistan’ın nüfusu 32 milyondu. Şimdi ise 162 milyon. Kadın ve erkek sayısı birbirine eşittir. Pakistan kritik durumdan geçmektedir.

Pakistan’ın kurucusu Kaid-i Azam Muhammed Ali Cinnah’ın eşi Bayan Cinnah ve Benazir Butto, bu bayanlar kadın erkek ayrımcılığını engellemek için çalıştılar.

Kadınlar eğitime az katılıyor. Bayan nüfusun eğitime katkıda bulunmaları için çalışmalar yapılıyor. Kız çocuklarına miras bırakılmıyor. Kur’an-ı Kerim’deki hakkı inkâr ediliyor. İş gücüne katkıları azdır. Kız çocuklarının eğitime ve iş gücüne katılması için çalışıyoruz. Kritik dönem devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının çoğu bayanlar tarafından yönetilmektedir. Türkiye bize yardım ediyor. Ayrımcılıkları gidereceğiz. Değişim başlamıştır. Problemleri çözeceğiz. Organizasyona teşekkür ederim.

***

Dr. İrsan Haşiminejad (İran) “Aile Fertleri Arasındaki Davranışlar” isimli tebliğini Asr suresini okuyarak sundu. Bu sürenin manasını verdi. Ve özet olarak şunları söyledi:

Küreselleşmenin olumsuzlukları aile çöküşünü hızlandırmıştır. Aile bireylerinde kimlik bozulmuştur. Örümcek gibi aileler.

Fatma’nın eşi, çocukları ve babası örnek alınmalı. Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, Hz. Hatice’nin yakınları ile de ilgilenmiştir. Sıla-i rahim üzerinde durdu. Aile ilişkisi yetmez, hısım ve akrabalarla da ilişkiler olmalı.

***

H. Hümeyra Şahin (İstanbul) “Değişen Dünyada Toplumsal Bilincin Yaygınlaştırılması Bağlamında Kadınların Sivil Toplumun Gelişimine Katkıları” isimli tebliğinde özet olarak şunları söyledi:  XXI. Yüzyılda hızlı değişimde aile yara almaktadır. Bireyselleşme ve aidiyetsizleşme, yabancılarla rasyonel çıkar için bir araya gelinme.

Osmanlıda çocuğun yetişmesinde aile, mahalle ve okul iç içeydi. Tanzimat’la çocuk aileden alınıyor, devlete veriliyor. Devlet de istediği tipte toplum oluşturdu.

Ailenin değerleri sabit tutularak sivil toplum kuruluşlarında görev almak gerekir. Bakara Suresi 148’i okuyun. Şöyle buyrulur: “…Siz hayır işlerinde yarışın…” Birikimi topluma aktarmak gerekir.

Meridyen Destek Girişimi üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Hz. Peygamberle ilgili web sitesi kuruldu. Hz. Ayşe örneğini alıyor, derneğimiz.

***

Abdullah Bozkurt (Ankara Vaizi), değişik ülkelerden izlenimleri konulu konuşmasında özet olarak şöyle dedi: Paylaşım esastır. Kadın erkek çalışıyorsa beraber işler yürütülmelidir.

Zen merde civan pire 

Keman tire muhtaç

Ebnay-ı beşer birbirine muhtaçtır.

 

Manası: Bayan baya delikanlı ihtiyara

Keman tire muhtaç: Beşerin çocukları birbirine muhtaç 

 

***

DEĞERLENDİRME

Prof. Dr. İbrahim Canan özet olarak şunları söyledi: Mardin olayı, 47 kişi öldürüldü. Kendimizdeki eksiklikleri bulmamız gerekir. Değerlerimize ilim planıyla yaklaşmak gerekir.

***

Hamit Taşçı, Eğitim Uzmanı (Diyanet) özet olarak şunları söyledi: Amerika’da % 50 çocuk sahibi olmak istemiyor; serbest yaşamak istiyor. Avrupa kıtasında % 30’u çocuk sahibi. Ülkemizde % ikidir. Serbest yaşamak istemektedir. Amerika’da ve Avrupa’da % 40 boşanmaktadır.

Torunu özel anaokuluna verdik. Beni oradan alın dedi. Niye dedik. Öğretmenim, “peygamber, peygamber” deyip duruyor, başka bir şey bilmiyor.

Modern psikolojide 6–7 yaşına kadar kişilik gelişiyor. Birinci sorunumuz eğitim. Eğitim sorunumuzu çözmemiz lazım. Değerler sistemimizi yeniden gün yüzüne çıkarmamız lazım. İyiliği emretmek, kötülükten nehyetmek gerekir.

***

Prof. Dr. Abdullah Baki Güneş özet olarak şunları söyledi: Yaşlılar üzerinde durulmadı. Darülacezeye çekiliyorlar. Bunun üzerinde de durulmalıydı.

***

Ali Çelik şunları söyledi:  82 yaşında bir hocamız dernek kuruyor. Ben kendimden utandım. Peygamber bir değişme ve dönüşme meydana getirdi. Batı medeniyeti, günümüzde olduğu gibi ben merkezlidir. İslam ise ben merkezi yerine Allah rızası getirildi.

***

Son değerlendirmeyi muhterem Prof. Dr. Naci Bor yaptı. Şöyle dedi: 1923’den şimdi daha iyi bir noktadayız. Bu görev bize yeniden verilmiştir. Üzerine düşen görevi yerine getirmeyenlerin yarın mahşerde yakasını yırtacağım. Burada konuşulanları duyurmak benim görevimdir.

***

Kur’an-ı Kerimin okunmasıyla sempozyum tamamlanmıştır.

***

Not: Muhterem Prof. Dr. Naci Bor hocamı tekrar tebrik eder, kendisine Allah’tan sağlık ve uzun ömürler dilerim. Muhterem Hocam, sempozyumda konuşulanları bir kitap haline getirir, bir tanesini de fakirin adresine gönderiniz; çok sevinirim.

***

Adres: Sadık KÜÇÜKHEMEK

Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi

Meslek Dersleri Öğretmeni

Cep: 050.528.898 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.