GEZİ - İZLENİM: HÂLİD ŞEN
Ankara – Kars arasında faaliyette olan Doğu Ekspresi özellikle gençler tarafından son dönemde yoğun ilgi görüyor. Biletleri satışa çıktığı gün tükenen tren hattının yolcuları 24 saatten fazla süren yolculuk için ‘Hiç bitmese’ ifadelerini kullanıyor
Pek çok insan için son yılların popüler seyahat yollarından “Doğu ekspresi” bileti almak hayalleri süslüyor. Zira Ankara – Kars arasını demir yolu ile görmek isteyen insanlar, biletleri satışa ilk çıktığı günden bitiriyor. Pek çok kişi kuşetli ya da yataklı olarak tercih edilen seyahatin yerlerinin hemen tükenmesi sebebiyle Kars yolculuğunu özlemle bekliyor. Ankara - Kars arasında genellikle karlı kış günlerinde tercih edilen Doğu Ekspresi yolculuğu, 24 saatten fazla sürmesi ve sıcak atmosferi ile artık bir şehirler arası değil, içsel bir yolculuk olarak planlanıyor. “Kapalı bir odada 24 saat!?” gibi şaşkınlıklar, yolculuk yapılırken, “keşke bitmese”, yolculuk sonrası ise, “Bir daha yapmalıyız” şekline dönüşüyor...
ONLARCA YIL SONRA GELEN POPÜLARİTE
1949 yılından beri tam 69 yıldır işletilen 1933 kilometrelik yol Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı'ndan kalkıyor ve Kars Tren Garı'na kadar gidiyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum başta olmak üzere 101 istasyon, 8 il ve 25 ilçeye uğruyor. Tren, Ankara Garı'ndan (Yapım çalışmaları nedeniyle kısa bir mesafeye otobüsle aktarma yapılıyor) her gün saat 18:00'de kalkıyor ve ertesi gün saat 18:30'da Kars Garı'na varıyor. Açıklanan rakamlara göre, 2017 yılında Doğu Ekspresi ile 319 bin 202 yolcu seyahat etti. Yataklı vagonlar iki kişilik. Ranza şeklinde iki adet yatak, bir dolap, dolabın içinde mini bir buzdolabı ve lavabo var. Kuşetliler ise 4 kişilik. Bu uzun yolculuk için genelde bu eke seçenek tercih ediliyor ancak bata da bahsettiğim gibi biletler hemen tükendiği için nadir de olsa ‘Pulman’ diye bilinen sadece koltuklar da tercih edilebiliyor.
OTEL ODANIZA YERLEŞİR GİBİ...
İki kardeşim ile birlikte kuşetli vagonu tercih ederek, 1 ekstra bilet ile 4 kişilik kompartımanı kapattık. Aksi takdirde tanımadığınız bir kişi le daha yolculuk yapabiliyorsunuz. Genelde kışın, kar manzarası nedeniyle tercih edilse de biz Mart ayında yolculuğa başlıyoruz. Ankara Tren Garı’nda 18.00’de başlayan yolculuğumuz ile kafamızdaki soru işaretleri de bir bir cevaplandı. Tren hareket etmeden “Doğu ekspresi yolcuları”nın hatıra fotoğrafı seramonisine katıldığımızı da söyleyelim. 360 yolcu kapasiteli, 180 yataklı bu trende kompartımana yerleşirken emektar bir kondüktör çarşafları ve yastıkları dağıtarak, çeşitli bilgiler verdi. Kompartımanlarda elektrik imkanı bulunuyor. Tek bir priz olduğu için yanınızda bir çoğaltıcı bulundurmanızda fayda var. Vagonda bulunan tuvalet ve lavabo temizdi, sorun yaşamadık. Ayrıca birkaç seviye olarak ayarlanabilen ısıtıcı ile kompartıman sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.
TREN YOLCULUĞUNUN SOHBETİ FARKLI OLUYOR
Yolculuk başlar başlamaz çoğunlukla gençlerin tercih ettiği yataklı ve kuşetli bölümde herkes kendi kompartımanını farklı bir ruh haline göre bürüyor. Kimisi mum yakarken, kimisi de led ışıklar ile donatıyor. Vagonlar arasında yürürken, kah halk müzikleri, kah hareketli müzikleri duyabilirsiniz.
Kars’a kadar bol bol vaktiniz olacağı için kardeşiniz veya arkadaşınız ile pek çok konu dillerinize dökülecektir. Bu güzel sohbetler esnasında arka planda çalan bir müzik için yanınıza bir taşınabilir ses sistemi almanız güzel olur. Kitap okumak için de boş vakitleriniz olacağını hatırlatayım. Yaptığımız araştırmalarda trendeki yemek vagonunda yemeklerin pek güzel olmadığını öğrenince, ev yapımı pasta, börek ve atıştırmalıklara ağırlık vermiştik. Büyük istasyonlarda büfelerden alışveriş yapma imkanınız olsa da yolculuk süresini de hesap ederek ihtiyatlı gitmenizde fayda var.
CAĞ KEBABI STANDART OLMUŞ
“İstasyonlarda çok mu uzun duruyor?” diye merak edenler oluyor. Küçük istasyonlarda mesela 1 kişi bekleyebiliyor. O yolcu alınıp hiç beklemeden devam ediliyor. Sivas, Erzurum gibi büyük istasyonlarda ise yaklaşık 10 dakika mola veriliyor. Yemek noktasında “Doğu ekspresi klasiği” haline gelen ‘Cağ kebabı’nı da atlamayalım. Erzurum’a yaklaşılırken bir kondüktör, cağ kebabı siparişlerini alıyor. Biz internetten araştırarak farklı bir firmaya telefonla sipariş verdik. Erzurum’da olduğunuz an siparişleriniz orada hazır bulunuyor. Aldığımız firmadan mı bilmiyorum, bizim pek hoşumuza gitmedi.
Doğu Ekspresi, olağanüstü kar manzaraları nedeniyle kışın, Ocak – Şubat aylarında tercih ediliyor. Biz ilkbahar ayında gitmeyi tercih ettik. Kar manzaralarını çok göremesek de vadiler, nehirler ve doğal güzellikler arasında gerçekleştirdiğimiz yolculuk tatmin edici idi. Doğu Ekspresi yolcularının pek azının şahit olduğu anları da yaşama fırsatımız oldu. Yolculuğumuzun başında Tren şefi ve yardımcıları ile tanışarak sıcak çaylarını beraber içtik. Yıllarını demir yollarına vermiş, insanların hikayelerini dinleme fırsatı bulduk. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte haber için talebimizi kırmayan TCDD çalışanları bizi trenin lokomotifine aldı. Trenin en güzel denilebilecek yerinden görüntü alma imkanımız oldu.
VE VEDA VAKTİ...
Divriği den sonra özellikle Erzincan Pülümür arası güzel görüntülere şahit olduk. Bu seyahati tercih edenlerin bir amacı da ‘güzel fotoğraflar çekmek’ oluyor. Tren yollarının virajlarına ‘Grup’ adı veriliyor. Gruplarda terinin uç kısımlarını görme fırsatını bulduğunuz için, tren içindekiler için daha fotojenik görüntüler ortaya çıkıyor. Yolcular zaman zaman tehlikeli de olsa, kondüktörlere yakalanmamaya özen göstererek vagon kapılarını açarak fotoğraf çekiyor. Yolcular oluşan görsel güzellikleri sosyal medyada paylaşılmak için adeta can atıyor. Yolculuğun sonuna yaklaşıp, hava kararmaya başladığı zaman kondüktörler gelerek çarşaf ve yorganlarınızı topluyor. Kars istasyonuna vardığınız zaman 1 günden fazla bir süredir yolculuk yaptığınız, belki de yeni arkadaşlıklar kurduğunuz Doğu Ekspresi yolcuları ile vedalaşıyorsunuz.