Doğasını bozmadan yenilenen ülke

İslami Selçuklu yıldızı esintileri ile 8 köşeli yıldız mimarisi özelliklerini taşıyan Petronas İkiz Kuleleri, 88 katlı ikiz bir yapıdan oluşuyor.

Muhammet Gümüş

GÖZ KAMAŞTIRAN BAŞKENT KUALA LUMPUR

Gelelim gerçekten göz kamaştırıcı simgeleri ile kendisine hayran bırakan Kuala Lumpur'a.

Kuala Lumpur kelime anlamı olarak “çamurlu kavşak” anlamına geliyormuş. Ancak bu isme bakıp da bu şehrin çamurlu ya da derbeder bir şehir olduğunu düşünmeyin! Aksine şehir tam anlamıyla teknolojinin bütün nimetlerini kullanan ancak doğal güzelliklerinden de bir şey kaybetmemiş beton ile yeşilin en harika şekilde kullanıldığı bir şehir olarak sizi karşılıyor. Türklere vize uygulanmayan Malezya'da yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa sahip olan Kuala Lumpur yüksek gökdelenleri, lüks alışveriş merkezleri, Çin ve Hint mahalleleri, camileri ve yemyeşil parklarıyla etkileyici bir kozmopolit şehir. Modern yapıları kadar tarihi izleri taşıyan yapıları ile dikkat çeken Kuala Lumpur, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehri. Gombak ve Klang Nehirlerinin kesişme noktasında 1800'lerin başında kalay madenlerinin keşfedilmesiyle küçük bir madenci köyü olarak kurulan Kuala Lumpur, Malezya'nın federal başkenti ve ülkenin ticaret, siyaset, eğlence ve uluslararası etkinlikler merkezi konumunda. Kuala Lumpur'un sürekli değişen semaları, dünyanın en yüksek binalarından olan 452 metre yüksekliğindeki görkemli Petronas İkiz Kuleleri ile dünyanın dördüncü yüksek binası Menara'da Kuala Lumpur'a ev sahipliği yapıyor.

KUALA LUMPUR'UN KALBİ PETRONAS İKİZ KULELERİ

Kuala Lumpur'a girdiğimizde bizi ilk mest eden şüphesiz Petronas İkiz Kuleleri oldu. Dünyanın en yüksek yapılarından birisi olan ve inşa edildiği 1994 yılından 2003 yılına kadar, 452 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanını elinde bulunduran Petronas Kuleleri Burj Dubai ve Taipei 101 binalarından sonra dünyanın en yüksek 3. gökdeleni olarak Kuala Lumpur şehrinin kalbinde yükseliyor. Hala dünyanın en yüksek ikiz kulesi olma unvanını elinde bulunduran, Petronas İkiz Kuleleri, 88 katlı ikiz bir yapıdan oluşuyor. İslami Selçuklu yıldızı esintileri ile 8 köşeli yıldız mimarisi özelliklerini taşıyan kule, Arjantinli César Pelli tarafından tasarlanmış. 33 bin plaka paslanmaz çelik, 55 bin plaka lamine camın kullanılan bina, Malezya çelik endüstrisinin yetersizliği ve ithalat maliyeti nedeniyle, ucuz ve sağlam betonarmeden yöntemi ile inşa edilmiş. Yapıldığı arazinin yapısından dolayı, yer altına 120 metre kadar iniyor ve bu özelliği ile de dünyanın en derin temel üzerine inşa edilmiş binası unvanını taşıyor. Yer seviyesinden 170 metre yükseklikte yer alan ve 41 ve 42 katlar arasında 58.4 metre uzayarak iki kuleyi birbirine bağlayan Skybridge, Koreli firma tarafından inşa edilmiş. Çift katlı ve 750 ton ağırlığındaki köprü, her gün 09:00-19:00 arası ziyaretlere açık tutuluyor. Bu köprü de aynı zamanda, dünyanın en yüksekteki çift katlı köprüsü olma unvanına sahip. Her kule 29 çift katlı yüksek hızlı asansörler, 6 ağır hizmet asansörleri ve 4 yönetici asansör ile servis ediliyor.

BAŞ YEMEK HEP PİRİNÇ

Bu arada Hafif Raylı Ulaşım Sistemi ile Hızlı Monoray Sistemi dahil, modern ulaşım hizmetleri sayesinde şehirde göz açıp kapatıncaya kadar bir yerden bir yere gidebiliyorsunuz. Kuala Lumpur, ultramodern bir şehre dönüşmekle birlikte sömürge döneminin görkemli binaları ile savaş öncesinin dükkan-evleri ve çalışma şekli eski günlerin çekiciliğini koruyor. Aynı zamanda Kuala Lumpur alışveriş sevenlerin mükemmel fırsatlar yakaladığı bir şehir. Jalan Bukit Bintang, Jalan Tuanku Abdul Rahman ve Jalan Ampang boyunca sıralanan alış veriş merkezleri ile The Mall, Central Market ve Çin Mahallesi sayısız çeşitte ürünleri ve baştan çıkartıcı fiyatlarıyla ziyaretçileri mıknatıs gibi kendine çekiyor. Kuala Lumpur'da son derece geniş seçenekleriyle yerel mutfaklar ve batı mutfakları örneklerinin sunulduğu restoranların yanı sıra bizim gördüğümüz ve gittiğimiz Türk Restaurantı da bulunuyor. Ancak Malezya'da genel anlamda yemekler çeşitli soslar ve baharat karışımlarından yapıldığı için ilk tadışta biraz ağır gelecektir. Özellikle Kuala Lumpur’daki yemeklerin içine katılan köri sosu sayesinde yemekler oldukça farklı lezzetlere bürünüyor. Malezya’nın baş yemeği olan pirinci hem yemeklerin içinde hem de yemeklerin yanında garnitür olarak görebilirsiniz. Malezya’da diğer ülkelerde olduğu gibi domuz eti sıkıntısı yaşamayacaksınız. Çünkü Müslüman ülke olmasından dolayı domuz eti Malezya'da yasak. Bu nedenle yemekleri gönül rahatlığı ile yiyebiliyorsunuz.

PARA İLE KURULAN ŞEHİR PUTRAJAYA

Kuala Lumpur gezimize bir günlük ara vererek gittiğimiz bir başka şehir ise Putrajaya oldu. Tamamen para ile kurulan ve Malezya'nın idari başkenti olarak bilinen Putrajaya'nın takma adı ülkenin 'Akıllı Bahçe Şehri'dir. Canlandırıcı bir hava, farklı kentsel peyzaja sahip ve doğa ile son teknoloji altyapının zekice bir birleşimi konusunda beğenimizi cezbediyor. Putrajaya'nın etrafında arabayla gezmek, fütüristik tasarımları kadar klasik tasarımlarıyla da göze çarpan mimari ve köprüleri ile gözler için bir şölene dönüşüyor. Zaten şehre girdiğimiz andan itibaren diğer şehirlerden farklı olduğunu hissedebiliyorsunuz. Başbakanlık, Bakanlıklar ve Adalet Sarayı gibi önemli binaların bulunduğu Putrajaya 2000 yılında tamamlanmış. Toplamda 8 milyar dolara maal olan şehir, yapay gölle çevrili. Şehirde yıllar geçtikçe yapılan yatırımlar ve teknoloji harikası binalar değeri katlayarak arttırmış. 8 bin kişilik Uluslar arası kongre merkezini de bünyesinde barındıran Putrajaya, Purtra Camii ile de ayrı bir güzellik hakim.

Putrajaya'nın önemli bir noktası olan Putra Camii büyük pembe kubbeleri ve gül işlemeli granit yapısı ile karakterize olmuş. Caminin genel mimarisi dünyanın bazı büyük camilerinden esinlenmiş. Putrajaya'da en keyifli bölümlerden diğeri ise Wetland Park'ta yapılan bot gezisi oldu. Sulak alan parkı olarak bilinen parkurda bot ile Putrajaya'yı göl üzerinden izlemek ayrı bir mutluluk veriyor insana. Bu nedenle mutlaka gidildiğinde yaşanılması gereken bir an olarak hafızanızda bulunmalı diye düşünüyorum. Putrajaya'da fotoğraf karesine aldırmanız gereken bir diğer olay ise papağanlarla anı resmi çektirmek olacaktır. Eğitimli papağanlarla birlikte poz vermenin mutluluğu kadar korkulu heyecanı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Nitekim gruptaki arkadaşlarla tek tek ojektif karşısına geçmek bunun göstergesi olsa gerek.

Yarın: Kuala Lumpur'un en kutsalı mescidi Negara (Ulusal Camii) ve Hinduların tapınağı 275 Merdivenli Batu Caves (BATU Mağarası) okuyabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri