Doğalgaz yaygınlaştı, soba satışları azaldı

Kış mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte soba satışları artış gösterdi. Fakat doğalgaz kullanımının her geçen yıl yaygınlaşması ile birlikte soba satışları önceki günlere göre azalıyor.

Hava sıcaklığının her geçen gün biraz daha da düşmesi ve kış mevsiminin kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlamasıyla birlikte kentte soba satışlarında artış yaşanıyor. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla yeni yapı alanlarında soba alışverişi azalırken, doğalgaz altyapısı yeni oluşturulan ve doğalgaz altyapısı olmayan semtlerde soba artışının üst seviyelerde olduğu gözleniyor. Yıllardır soba ticaretiyle uğraşan Kalaycı Ticaret sahibi Metin Kalaycı, son 1 haftada soba satışlarının çok arttığını belirterek, müşterilerinin genelde orta ve alt kesimin yaşadığı semtlerden soba almaya geldiğini söyledi.

SON BİR HAFTADA TALEPLER TAVAN YAPTI

Son bir haftada taleplerin tavan yaptığını dile getiren Kalaycı, “Havaların soğuması ile birlikte birçok eski ve yeni müşterimiz soba almak için geliyor. Yıllar geçtikçe soba satışlarımız düşüyor. Ama yine de taleplerin az olduğunu söyleyemem. Bizim müşterilerimizin çoğunu gelir seviyesi düşük vatandaşlar oluşturuyor Genel olarak İskanevleri, Bağlar, Şehitlik ve Yeniköy semtinden müşterilerimiz her kış mevsiminde soba alıyor. Biz hem soba imalatı hem de soba tamiratı yapıyoruz. Ama ağırlıklı olarak sobası zarar gören vatandaşlar yenisini alıyor” dedi.

SATIŞLAR HER YIL AZALIYOR

Doğalgaz kullanımının artışı ile birlikte mesleklerinin ve soba artışının eski ilgiyi görmediğinin altını çizen Kalaycı, “Yaklaşık 10 yıl önce satışlarımız şimdiki satışlarımızın 3-4 katıydı diyebilirim. Fakat son yıllarda doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve doğalgaz altyapısının Konya’nın birçok semtine yapılması ile birlikte nostaljik sobaların kullanımı da sistematik olarak azaldı.Uçar Hırdavat sahibi Ahmet Uçar da, soba fiyatlarının geçen yıla oranla aynı seviyede olduğunu kaydetti.

VATANDAŞ UYGUN FİYATLI OLANLARA YÖNELİYOR

Konya’da sobacılığın zor olduğunu belirten Uçar, “Kış yılı bizim yılımız. Hareketlilik başladı. Ama geçen yıllarla kıyaslama yaparsak soba alımları azaldı. Her kesim gelip almıyor. düşük bütçeli aileler veya köylerden gelen aileler genellikle alım yapıyor” dedi. Kış hazırlıkları olmasa iş yapacağımız yok diye ifade eden Abra, “ Piyasa canlanmaya başladı. İnsanlarımız aşırı pazarlıkçı. Ekonomi çok kötü ve insanların cebinde para yok. Bu gibi sebeplerden dolayı aşırı pazarlıklar oluyor. Fiyatlarımız 100 TL’den başlıyor, 400 TL’ye kadar yükseliyor. Bir soba kovası 25’den 45’ e kadar yükseliyor. Vatandaş uygun fiyatlı olanlara yöneliyor” diye konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri