Doğalgaz fiyatlarına ambargo zammı!

ABD'nin Türkiye ve İran arasındaki altın ticaretine ambargo koymasıyla birlikte doğalgaz fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

Reuters'ın haberine göre bu yöndeki bir tasarı önümüzdeki günlerde Senato'ya gelecek ve bu karar belki de en çok Türkiye'yi etkileyecek. Çünkü Türkiye, Çin ve diğer bazı ülkeler gibi ABD'nin finansal ambargo kararına aykırı hareket etme kararı almış ülkelerden biri değil. Hatta Halkbank İran ile yapılan ticari işlemlerden olan nakit akışlarını kesti ama Türkiye ambargoyu aşacak başka bir yol buldu.

TÜRKİYE'DE ALTIN İHRACATI HIZLA ARTTI

İran'dan doğalgaz alımlarını sürdüren Türkiye, ABD'nin radarına yakalanmamak için parayı aradan çıkardı ve yerine kıymetli madenle ödemeyi, yani altını koydu. TÜİK ve bazı bakanlar şiddetle bu alışverişi reddettse de  en son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan itiraf etti. Yani İran'a doğalgaz karşılığı altın sattığımız en üst düzey siyasilerin kabulüyle sabit. Hatta bu ticaret Türkiye'yi rekortmen bile yaptı. Türkiye'nin altın ihracatı tarihte görülmemiş bir hızla arttı. Aynı ölçüde İran'la olan ithalatımız da ambargo kararının ardından çok hızlı bir yükselişe geçti.

BAŞKA ÜLKELERDEN ALACAĞIMIZ GAZ PAHALI

ABD'nin son kararıyla birlikte rekorlara veda etme zamanı gelmiş görünüyor. Bu kararın Türkiye'ye maliyeti ise kaba bir hesapla 10 milyar dolar. İkinci büyük darbe ise İran'la ambargolu zamanlar nedeniyle yaptığımız doğalgaz alışverişinin fiyatı, kozun Türkiye'nin elinde olması nedeniyle oldukça düşük. Yani alternatif kanallardan, diğer ülkelerden, alacağımız gaz, İran gazından çok daha pahalı. Bu da eğer ABD'nin İran'a yeni kıymetli maden ve enerji, gaz ambargosuna riayet edersek, 10 milyar dolarlık gaz alımının faturasının hızla yükselmesi anlamına geliyor. Yükselen maliyetin faturası da her zaman olduğu gibi kaçınılmaz bir şekilde vatandaşın ve enerji tüketen şirketlerin, fabrikaların cebini vuracak.

 Türkiye'nin 2012 yılının ilk dokuz ayında  enerji ithalatına ödediği faturanın toplamı 44.2 milyar dolar. Bunun sadece 10 milyar dolarlık kısmının İran'dan geldiği düşünüldüğünde, artacak olan gaz faturasının Türk halkına maliyeti oldukça yüksek olabilir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri