Doğal zeytine ilgi artıyor

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytin Konya’da yetişmiyor ama çok seviliyor. Marmara, Ege ve Akdeniz’de hasadı devam eden zeytin, en doğal haliyle Konyalıya ulaşıyor

İklim koşullarından dolayı zeytin, Konya’da yetişmiyor ama çok seviliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinde hasad geçtiğimiz aylarda başladı. Aydın, Bursa, Antalya ve Mersin gibi illerde ise zeytin hasadı hala devam ediyor. Zeytin yetiştiricileri ise, Konya gibi zeytinin yetişmediği illere gelerek, zeytinlerini memleketlerine göre daha karlı satıyor.

Muhacir Pazarı’nda yıllardır işlenmemiş zeytin satan Veysel Özyaşamış, zeytin ihracatında artışın yaşandığına dikkat çekerek, pazarın hareketlendiğini söyledi. Zeytinin kalitesine göre fiyatın 2 -5 lira arasında değiştiğini ifade eden Özyaşamış, “Geçen yıla göre de fiyatlar aynı. Ancak bu sene zeytin seyrek olduğu için tanenin iriliği arttı. Bu da kaliteyi artırıyor. Akdeniz Bölgesi’ne özgü olan tavşan yüreği  başımızın tacı. En çok satılan zeytin türü bu oldu. Fiyatı 5 liranın altına düşmedi. Manzalina zeytin ise 10-12 lira arasında satılıyor. Tirilye ise Bursa’nın Orhangazi ilçesinden geliyor. Çünkü; en kaliteli tirilye zeytini orada yetişiyor. Boy küçüldükçe fiyatı da ona göre değişiyor” diye konuştu.

TAMAMEN DOĞAL ZEYTİN

Zeytin üzerinde herhangi bir işlem uygulamadan direkt tarladan, doğal bir şekilde getirdiklerini kaydeden Özyaşamış, “Vatandaş bizden zeytinini alarak, evinde zeytinini kahvaltılık yapıyor. Yeşillerin suyunu değiştirerek,siyahları da tuz vererek, yuvarlama ve sallama yöntemi ile tatlandırıyor” dedi. Tatlı zeytin ile çiğ zeytin arasındaki fiyat farkını kıyaslamanın yanlış olacağını kaydeden Özyaşamış, “Zeytin tatlandırıldığında maliyeti de artıyor. Büyük işletmeciler bunu yaparken maliyetli bir şekilde yapıyor. Ama zeytin yeni hasad edildiği zamanda alınırsa büyük kar elde edilir. Ev hanımları kendi zevki ve damak tadına göre zeytini tatlandırıyor. Hem sağlık hem de damak tadı açısından bu şekilde zeytini almak çok daha mantıklı” ifadelerini kullandı.

ZEYTİN ALMANIN TAM ZAMANI

Konya’nın soğuk bir iklime sahip olduğu için zeytinin raf ömrünün kısa olduğunu kaydeden Özyaşamış, “Muhtemelen Ocak başına kadar bu şekilde zeytinin getiririz ama don başlayınca bu şekilde satmamız mümkün değil. Vatandaşlar eğer evinde tatlandırmak istiyorsa bu ay sonuna kadae gelip zeytinlerini alsınlar. Tam zeytinin zamanı bu aydır. Çünkü bir sonraki hasat zamanı tamamen siyah zeytin olur ve onun da raf ömrü kısadır” şeklinde konuştu. Zeytin alırken dikkat edilmesi gerekenleri da anlatan Özyaşamış, “Sağlıksız üretilen zeytinler kanser ve Alzheimer hastalığına yol açıyor.  Merdiven altı imalathanelerde kimyevi katkılarla üretilen zeytinler tehlike saçıyor. Zeytin boyanıyor, tuz oranı dikkat edilmiyor ve çeşitli kimyasal atılıyor. İçine kostik bile atan var. Bundan dolayı güvenilir markalar tercih edilmeli.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri