Doç. Dr. Seval Pehlevan: İltihaplı Romatizma Kadınları Daha Çok Seviyor

Sanılanın aksine bir yaşlılık hastalığı olmayan ve iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit, el veya ayak eklem yerlerinde şişlik ve artarak devam eden ağrılarla ortaya çıkıyor. Hastalık, kişinin ayakkabısının bağcığını...

Sanılanın aksine bir yaşlılık hastalığı olmayan ve iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit, el veya ayak eklem yerlerinde şişlik ve artarak devam eden ağrılarla ortaya çıkıyor. Hastalık, kişinin ayakkabısının bağcığını bağlamasına, gömleğinin düğmesini iliklemesine bile engel olacak boyutlara ulaşabiliyor.

Daha çok kadınlarda görülen iltihaplı romatizma hakkında farkındalık oluşturmak için 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak kutlanıyor. Konuyla ilgili açıklamaya yapan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Seval Pehlevan, el ve ayak şişmelerinin iltihaplı romatizma habercisi olabileceğini söyledi. Pehlevan, "İltihaplı romatizma, 3 hafta aralıksız devam eden ve şiddeti gittikçe artan el-ayak eklemlerindeki ağrı ve şişlikle belirti verir. Bununla beraber hasta sabah uyandığında şişlikler daha fazlaysa ve ellerde tutukluk yapıyorsa kapıyı açmakta, düğmesini iliklemekte güçlük yaşıyorsa mutlaka bir romatoloji uzmanına başvurmalıdır. Eklemlerdeki şişlik ve ağrının dışında saç dökülmesi, aşırı halsizlik ya da kişide sedef hastalığı varsa iltihaplı romatizma araştırılmalıdır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber genetik yatkınlıkla ortaya çıkıyor." diye konuştu.

"KORTİZONLU İLAÇLAR KEMİK ERİMESİNİ HIZLANDIRDIĞI İÇİN DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI"

İltihaplı romatizmada tedavinin kişiye göre düzenlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Pehlevan, "Nasıl bir tedavi uygulayacağımıza hastalığın kişide nasıl ortaya çıktığına bakarak karar veriyoruz. Örneğin, 2 eklemde ortaya çıkan romatizmayla 28 eklemde ortaya çıkan romatizmaya aynı tedavi uygulanmıyor. Hastalığın tedavisinde kullandığımız kortizon bir süre sonra hastalar tarafından ağrı kesici olarak kullanılmaya başlanıyor. Kortizonlu ilaçlar kemik erimesini hızlandırdığı için hastaların bu konuda kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor." uyarısında bulundu.

Kireçlenmeyle iltihaplı romatizmanın karıştırıldığına dikkat çeken Pehlevan, "İltihaplı romatizma ile kireçlenmenin ayrımına varılması noktasında çok hassas davranıyoruz. Romatizmanın kireçlenmeden en büyük farkı bu hastalar ömür boyu ilaç tedavisine devam etmek zorundalar fakat kireçlenmede ilaçla değil egzersizle tedavi uygulanmaktadır. Egzersiz iltihaplı romatizmada kas gücünün korunması ve kemik erimesini azaltması nedeniyle ek tedavi olarak kullanılmaktadır. Eklemlerin şiş ve ağrılı olduğu dönemlerde egzersize ara verilmelidir." dedi.

"TÜRKİYE’DE 1000 KİŞİDEN 5’İNDE GÖRÜLÜYOR"

Tıpkı şeker ve tansiyon hastaları gibi ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olan romatizma hastalarının 'İlacımı aldım ben evde oturayım' deyip takibi bırakılmamaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Seval Pehlevan, "Türkiye’de 1000 kişiden 5’inde iltihaplı romatizma görülüyor. Hastalar tedavinin başında sık takip ediliyor. Tedaviyle birlikte hastalık uyuyup rutin bir düzene geçildiğinde 6 aylık kontrollerle hasta takip edilmeye devam ediyor. Bu hastaların kilo kontrolünü sağlamaları çok önemli çünkü fazla kilolar eklemlerin daha da rahatsız olmasına sebep oluyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için romatizma hastalarına akdeniz diyeti öneriliyor. Bunun yanında balık ve fındık-fıstık gibi gıdalarda bulunan omega-3 yağının iltihap üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Romatizma hastalarının kullandığı ilaçlar özellikle kortizon kemik erimesini hızlandırdığı için de süt ve süt ürünlerini, kalsiyum içeren gıdaları sıklıkla tüketmeliler." tavsiyelerinde bulundu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri