Doç. Dr. Caner Arabacı KONTAM'ın müdürü oldu

Selçuk bünyesinde yer alan Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü görevine Doç. Dr. Caner Arabacı getirildi

Selçuk bünyesinde yer alan Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü görevine Doç. Dr. Caner Arabacı getirildi. Müdürlüğün faaliyete geçmesiyle Konya’nın bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, üniversitenin Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KONTAM) Müdürlüğü görevine getirildi. SÜ tarafından Konya’nın tarihini araştırmak amacıyla kurulan merkez uzun zamandır kadrosunun oluşturulmadığı için faaliyette bulunmuyordu. Merkezin müdürlüğüne Doç. Dr. Caner Arabacı’nın görevlendirilmesi ile Konya’nın bilinmeyen tarihi yönlerinin ortaya çıkarılmasının yanında yöre halkının da istediği yönde tarihi araştırmaların yapılması amaçlanıyor.

Böyle bir merkezin Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulmasının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Caner Arabacı, Konya’nın tarihsel olarak çok uzun bir geçmişinin olduğunu söyledi. Konya ve yöresinin tarihinin araştırılmasıyla yerel tarihçiliğin gelişeceğini bunun ise millî tarihin doğmasını sağlayacağını ifade eden Arabacı, şunları kaydetti: “Yerel tarih millî tarihin bütününü meydana getirir. Bu anlamda yerel tarihçilik açısından yapılacak çok fazla iş var. Konya’nın henüz aydınlatılmamış tarihi var. Yakın tarih olmasına rağmen 1919–1921 yılları arası henüz tam anlamıyla aydınlatılamamıştır. O yıllarda yaşanan isyanlarla ilgili arşiv belgeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde bulunduruluyor. Örfi İdare kararları ve İstiklal Mahkemesi tutanakları halen gün yüzüne çıkarılmış değildir. Bu belgelerin acilen Meclis’ten istenip incelenmesi ve yayınlanması gerekiyor. Özellikle Millî Mücadele yıllarının aydınlatılması Konya’nın yakın tarihine ışık tutması için büyük önem taşıyor. Konya’ya ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Nuri Köstüklü hocanın ve öğrencilerinin Konya şehitleriyle ilgili yaptığı çalışmalar takdire şayandır.”

Osmanlıca olan fakat Latinceye çevrilmemiş eserlerin de transkripsiyonunu yapacaklarını ifade eden Arabacı, “Bugüne kadar Osmanlıca eserlerin önemli bir bölümü transkripsiyon edildi. 30 civarındaki salnamelerden 10’a yakını çevrildi. Yine 150 olarak bilinen şeriye sicillerinden de 10 tanesi çevrildi.  Konya’yla ilgili çok fazla eser var. Konya yöresi tarih açısından çok zengindir. Bu amaçla çevrilmeyen eserlerin çevrilmesi için de çalışmalar yapacağız. Çünkü onların günümüze kazandırılması Konya’nın geçmişi ve geleceği açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Arabacı, Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi’nin kadrosunun henüz oluşturulmadığını fakat üniversite yönetimiyle birlikte en kısa zamanda kadronun oluşturulup çalışmalara başlamak istediklerini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri