Dizlerdeki kireçlenmeye dikkat

Konya Vakıf Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Dr. Mehmet Demirayak, halk arasında kireçlenme olarak bilinen rahatsızlıkların topum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Demirayak, “Osteoartrit halk arasında ‘kireçlenme’ olarak bilinmektedir. Günümüzde en sık görülen romatizmal hastalıktır. Ortalama yaşam süresinin uzaması ile birlikte toplumda yaşlı insan sayısı artmaktadır. Nüfusun yaşlanması ile birlikte dejeneratif eklem hastalığı toplum sağlığını tehdit etmektedir” dedi. Eklem kireçlenmesinin ileri yaşlarda, zamanla ve zorlanmalarla  meydana gelen  eklemlerde kıkırdak kaybına bağlı olarak ve  eklem yüzeyinde kalsiyum tuzlarının birikmesi ile oluşan bir hastalık olduğunu aktaran Demirayak, “Bu değişiklikler, ağırlık taşıyan eklemlerde daha sık görülür. Genellikle 40 yaş, insan organizmasında kemik sistemi için bir dönüm noktasıdır. Bu sebeple, yaşlılarda bu dönemden sonra, bütün eklemlerde bir dereceye kadar kireçlenme mevcuttur. İnsanda en sık karşılaşılan eklem rahatsızlığıdır. Yaşla birlikte eklemlerdeki yüklenmelerin sebep olduğu eklem yapısındaki bozulmalar, eklem içi kırıklar, yaralanmalar ve geçirilen iltihaplar bu hastalığa yol açan nedenlerdir. İnsan vücudunda ömrünü tamamlayan veya  ölen hücreler çoğunlukla yerini yenilerine bırakırlar. Fakat eklem kıkırdağı kendini yenileyemeyen bir dokudur. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte daralan eklem mesafesi, eklemi oluşturan kemiklerin birbirine yakınlaşması ve  temasına neden olur” dedi. Eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürtünmesi ağrı ile kendini gösterdiğini ifade eden Demirayak, “Ekleme dökülen kıkırdak dokusunu ortamdan uzaklaştırılmak için  iltihap ve şişlik oluşur. Daha sonraki dönemde dizde sürtünme sesleri, şişlik ve şekil bozukluğu görülmeye başlar. Ağrı sebebiyle topallama ve değişik yürüyüş şekilleri oluşur. Sıklıkla bel, diz, kalça, ayak bileği eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde görülür. Ortopediste başvuran hastalarda en sık sebeplerden birisidir. Az da olsa  omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene eklemi de tutulabilir” ifadelerine yer verdi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
“Osteoartritin kesin tedavisi yoktur” diyen Dr. Demirayak şöyle devam etti: “Tedavi hastalığın evresi ve şiddetine göre uygun şekilde planlanır. Tedavide ilk basamak hastanın eğitimidir. Kişi öncelikle hastalığı konusunda bilinçlendirilmelidir. Ağır egzersizlerden ve zedelenmiş eklemin aşırı kullanılmasından sakınılmalıdır. Kilo verilmesi ile aşırı yük taşıyan eklemlerde osteoartrite bağlı şikayetler azalır. Ağrılı dönemlerde istirahat önerilir.Erken dönemde tedavi eklemdeki iltihabı gidermeye yöneliktir. Hekim kontrolünde ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar kullanılabilir. Ancak her hasta bu ilaçlardan aynı şekilde yarar görmeyebilir. Gerektiğinde eklem içine enjeksiyonlar faydalı olabilir”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri