Diyet kişiye özeldir

Zayıf olmak veya öyle gözükmek isteği yıllardır insanları hayallerini süslemekte.

Zayıf olmak veya öyle gözükmek isteği yıllardır insanları hayallerini süslemekte. Özellikle son yıllarda insanlara dayatılan “0” beden olgusu insanları sürekli, düşük kalorili diyetler yapmaya, zayıflama ilaçları kullanmaya yöneltmekte.

 Diyetlerin bu kadar popüler olduğu bir dönemde insanların birbirinden aldığı diyetleri uygulamaya çalışmaları da kaçınılmaz son olmuş durumda. Ancak bilinmelidir ki diyet kişiye özeldir. Peki neden?
Herkesin Metabolizma Hızı Farklıdır:
Öncelikle en önemli konudan başlamakta fayda var. Herkesin metabolizmasının çalışma hızı farklıdır ve bu sizin kilo vermenizi etkileyen en önemli faktördür. Yani komşunuzun diyeti size kilo verdirmeyebilir çünkü onun yedikleri sizin metabolizma hızınız için fazladır ve kilo veremezsiniz.
Biyokimyasal Bulgular:
Kanınızdan alınan biyokimyasal bulgular oldukça önemlidir. Çünkü metabolizmada birçok hormon ve enzim görev alır. Herhangi bir hormonun eksikliği ya da fazlalığı sizin kilo vermeniz önündeki en önemli engel olabilir ve siz ne kadar çabalarsanız çabalayın kilo veremeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yanlış beslenme alışkanlıkları ve internetten edinilen şok diyetler sizin yeterli besin alamamanıza sonucunda çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Çok sık karşılaşılan bir örnek gösterilecek olursa kolesterolü yüksek olan bir bireyin internetten bulduğu bir protein diyetini yapması yağ oranı yüksek olan et ve peynir ürünlerini bolca tüketmesine kolesterolünün daha da yükselmesine neden olacaktır.
Alışkanlıklar ve Yaşam Tarzı:
Diyet bireyin yaşam şekline göre düzenlenmelidir. Çalışan bir bireyin diyetiyle bir ev hanımının diyetinin aynı olması o diyeti yapılamaz bir hale getirecektir. Doğru zamanda doğru besinleri temin edemeyen birey bir süre sonra diyeti eziyet olarak görecek ve kısa zamanda kopmalar yaşayacaktır.
Çok Yönlü Yaklaşım:
Diyet tüm bu faktörleri bir bütün şeklinde ele alabilecek bir uzmanın elinden çıkmalıdır. Beslenme uzmanları yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak bireye özgü sağlıklı beslenme programını hazırlayarak sağlıklı ve dengeli kilo kaybını sağlarlar. Bu nedenle kilo problemi yaşayan veya herhangi bir nedenle beslenme programına ihtiyaç duyan bireyler bir beslenme uzmanına başvurmalıdırlar.
Nihan Ortaç
Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri