Diyarbakır'da Sivil Toplum, Kardeş Kavgasını Önlemek İçin Devrede

Diyarbakır'da meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili sivil toplum kuruluşları devreye girdi. Olaylarda ölen 6 kişinin Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), diğerlerinin ise DBP'ye yakın olması ve bu iki grup arasında gerginliğin...

Diyarbakır'da meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili sivil toplum kuruluşları devreye girdi. Olaylarda ölen 6 kişinin Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), diğerlerinin ise DBP'ye yakın olması ve bu iki grup arasında gerginliğin artması üzerine sivil toplum kuruluşları arabuluculuk görevini üstlendi.

Diyarbakır'da aralarında KADEP, Azadi Hareketi, Zeytindalı Barış Platformu, Özgür-Der, GÜNSİAD, Diyarbakır Barosu ve Mazlum-Der'in olduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, şehirde iki karşıt düşünceli kesim arasında meydana gelen gerginliği bitirmek için harekete geçti. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Demokratik Toplum Kongresi ve Demokratik Bölgeler Partisi'yle görüşen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, son olarak HÜDA-PAR'la görüşeceklerini açıkladı.

STK'lar adına açıklamalarda bulunan Muhammed Akar, Diyarbakır'da çok üzücü olayların yaşandığını ve 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Diyarbakır'ın sivil dinamikleri olarak görüşme halinde olduklarını anlatan Akar, "Bakan Eker, vali, DTK ile görüştük. HÜDA-PAR'la görüşeceğiz. Çabamız bölgede kardeş kavgasının yaşanmaması içindir. Hem BDP ve HÜDA-PAR çevresine sağduyu çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Sivil toplum olarak son olarak Demokratik Toplum Kongresi'yle görüştüklerini anlatan Akar, orada şöyle bir izlenim edindiğini anlattı: "Aslında HÜDA-PAR'a karşı bir tutumları olmadığını ve kardeş kavgasını beraberinde getirecek tutumlardan uzak duracaklarını anlattılar. Bütün kayıpların herkesin kaybı olduğunu söylediler. Bu tür şeylerin yaşanmaması için bir gayret içinde olacaklarını söylediler."

Bu süreçte herkesin diline ve üslubuna dikkat etmesini istediklerini anlatan Akar, "Basın açıklamalarında, sosyal medyadan kışkırtıcı açıklamalardan uzak durulmasını istiyoruz. Gayretimiz önemli bir noktaya gelmiş durumdadır. Bir diyalog iklimi oluşacaktır." ifadelerini kullandı. Akar, Diyarbakır'daki bütün sivil dinamiklerin Kobani ve direnişini desteklediğini de belirterek, "Oradaki Kürtlerin yalnız olmadığını söylüyoruz. Kürt halkının bütün siyasi bileşenleri Kobani'yi destekliyor. Bu kardeş kavgası Kobani'yi gölgede bırakmamalı." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri