Adalet Bakanlığınca hukuk sistemine kazandırılan ve yargı reformuyla daha etkin hale getirilen arabuluculuk sayesinde uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuluyor, mahkemelerin iş yükü azaldığı gibi toplumsal uzlaşı kültürüne de katkı sağlanıyor.
İş, ticari, tüketici uyuşmazlıkları dava şartı aranmadan arabuluculuk sayesinde çözüme kavuşurken, bu sistemin aile uyuşmazlıklarında da uygulanması gündeme geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un arabuluculuk sisteminin kapsamını genişleterek "aile arabuluculuk" sistemi üzerinde çalışma yürüttüklerini açıklaması üzerine Diyarbakır'da arabulucu avukatların bu yönde eğitimlerine başlandı.
Diyarbakır Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Gülben Elhakan tarafından, 84 saat olarak planlanan eğitim programında 22 arabulucu avukata "aile arabuluculuk" sistemi hakkında bilgilendirme yapılıyor.
Avukat Elhakan, AA muhabirine, özel hukukun birçok alanının arabuluculuğa uygun olduğunu belirterek, yasal düzenlemelerle iş, ticaret ve tüketici hukukunda birçok uyuşmazlığın arabuluculukla çözümüne imkan sağlandığını, bugüne kadar arabulucu avukatlara enerji, banka, finans, sigorta, spor, fikri mülkiyet hukuku ve birçok alanda eğitim verdiklerini söyledi.
"Aile arabuluculuk" sisteminin de dava şartı haline gelmesi halinde, boşanma, nafaka istemi, maddi ve manevi tazminat, velayet, ziynet eşyası ve mal rejiminin tasfiyesine yönelik talepler gibi birçok uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözülebilir hale geleceğini ifade eden Elhakan, verdikleri eğitimlerin bunun temellerini oluşturduğunu belirtti.