"Diyarbakır Gezisi Cesur Çıkışların Yapılacağı Ziyarete Dönüştürülebilir"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı gezinin cesur çıkışların yapılacağı ziyarete dönüştürülmesini temenni etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı gezinin cesur çıkışların yapılacağı ziyarete dönüştürülmesini temenni etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te Fransa Parlamentosunda düzenlenen panelin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisini değerlendiren Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın vereceği mesajlara dikkat çekti. Demirtaş, ''Vereceği mesajlar, tıkanmış olan çözüm sürecine yönelik söyleyeceği şeyler önemlidir. Beklentimiz daha açık, daha cesaretlendirici, sürecin önünü açan mesajlar verebilmesi yönündedir. Umut ediyorum ki Diyarbakır ziyareti buna vesile olur.'' dedi.

Erdoğan'ın Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı görüşme ilgili de Selahattin Demirtaş, ''Sayın Barzani tabi ki Diyarbakır'ı uzun bir aradan sonra ziyaret ediyor olmasını biz önemseriz. Hevler kadar Diyarbakır'da kendi evidir. Kendisi aynı zamanda AKP'nin bu türden yerel seçim yatırımı olarak yaptığı bir hamleye Kürtlerin genel çıkarları ve sürecin genel çıkarları açısından da pirim vermeyecek kadar deneyimli bir siyasetçidir. İnşallah kendisi de Kürtlerin bu konudaki genel hassasiyetlerini dikkate alan bir pozisyonda olacaktır. Kendisinin de Diyarbakır ziyareti vesilesiyle vereceği mesajlar Kürtlerin birliğine hizmet etmeli, çözüm arayışlarına hizmet etmeli beklentilerimiz daha çok bu yönlüdür. Bunun dışındaki her türlü girişimin özellikle AKP'nin Kürtleri birbirine karşı kışkırtma Kürtleri birbirine düşürme girişiminin bir devamı olacaktır.'' şeklinde konuştu.

"ZİYARETİN ZAMANLAMASI İYİ NİYETLİ DEĞİL"

Başbakan'ın Diyarbakır gezisinin zamanlaması itibariyle iyi niyetle yapıldığını rahatlıkla söyleyemediğini belirten Demirtaş, ''Keşke çok daha iyi niyetle yapılmış olsaydı fakat zamanlaması içeriği itibariyle AKP'nin çok da iyi niyetle bunları yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyemiyorum. Çözüm sürecini Türkiye'de sürdüren bir partiyiz. Ama çözüm sürecinin başından beri başbakanla bir araya gelebilmiş değiliz.'' ifadelerinde bulundu.

"DİYARBAKIR GEZİSİ ŞOVA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ"

Çözüm sürecinin Abdullah Öcalan'ın ilerletme isteği nedeniyle devam ettiğini savunan Demirtaş şunları söyledi; ''Ama kesinlikle müzakereye evrilecek bir yaklaşımla devam etmesini biz bekliyoruz. Bu gerçekleşmediği takdirde çözüm sürecinin bu haliyle uzun süre devam etme şansı görünmüyor. Bütün tarafların daha özverili davranması lazım. Çözüm sürecini ilerletmek için daha cesur davranması lazım. Bizde parti olarak süreç içerisindeki tüm muhataplarla yatığımız görüşmelerde süreci canladırmaya gayret ediyoruz. Çünkü müzakerenin alternatifi çatışmadır, savaştır. Bu hiçbirimizin tercih edeceği durum, yöntem değildir."

Beklentinin AKP hükümetinde olduğunu anlatan Selahattin Demirtaş, Recep Tayip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinin buna vesile olabileceğini kaydetti. Demirtaş, gezisinin şova dönüştürüp Kürt halkını rencide etmek, ya da yerel seçim yatırımına dönüştürmek yerine yüz yıllık bir sorunun çözümü konusunda cesur adımların, cesur çıkışların yapılacağı bir ziyarete dönüştürülebileceğini vurguladı.

Kürt Ulusal Kongresi'nin ertelenmiş olmasını da talihsizlik olarak değerlendiren Demirtaş, şunları kaydetti; "İkinci defadır erteleniyor ve konferansın yapılabilme ihtimalini her seferinde zayıflatıyor. Kürt halkının da moralini bozan bir gelişmedir. Bütün Kürt siyasetlerin artık şunu çok iyi bilmesi lazım; bugün herkes bu konferansın yapılması gerektiğini, sokaktaki her Kürt canı gönülden istiyor. Siyasetçilerinin de Kürt liderlerinin de partilerin de artık bunu dikkate alması lazım.''

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri