Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Çin Başbakan Yardımcısı Liu İle Görüştü

Çin'de resmi temaslarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong ile görüştü.

Çin'de resmi temaslarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong ile görüştü.

Beş günlük temaslarına Uygur bölgesinin Urumçi kentinde başlayan Görmez, bugün Pekin’deki Başbakanlık Konutu Zhongnanhai’da Başbakan Yardımcısı Liu Yandong ile bir araya geldi.

Görüşmede Prof. Görmez, bugün çağdaş dünyada farklı medeniyetler arasındaki ilişkileri geliştirmenin çok büyük önem arz ettiğini belirtti. Görmez, İslam ve Çin medeniyetinin çok büyük iki kültür olduğunu kaydederek, Çin tarihinde İslam’ın, İslam tarihinde de Çin’in büyük önemi olduğuna dikkat çekti.

Çin Komünist Partisi Polit Bürosu’nun tek bayan üyesi olan Başbakan Yardımcısı Liu ise Çin ile İslam medeniyetlerinin insanlık tarihinin en eski ve parlak medeniyetleri arasında yer aldığını ifade etti. Liu, konuşmasında tarihi İpek Yolu’nun Çin’den başlayarak, Türkiye’ye kadar uzandığını söyledi. Liu ayrıca, Çin ve Türklerin atalarının, Doğu ve Batı arasındaki ilişkilerin ve ticaretin ilerletilmesine katkı sağladığını ifade ederek, ikili ve uluslararası ilişkilerin gelişimine de katkı sağladığını dile getirdi.

Liu, Görmez’in 2011 yılındaki Çin ziyaretinden sonra terfi ettiğini ve Çin’in kendisi için uğurlu olduğunu belirtti.

Görmez, görüşmenin ardından Çin İslam Cemiyeti'ni ziyaret etti burada Cemiyet Başkan Yardımcısı Zhang Lebin ile görüştü.

Prof. Görmez, Çin ziyaretine ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi başkenti Urumçi'de başlamış ve burada Özerk Bölge Valisi Nur Bekri ile görüşüp, Sincan İslam Enstitüsü ve Tarigi İdgah Camisi'ni gezmişti.

Görmez, Pekin'in ardından Çinli Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Ningxia Hui Özerk Bölgesi'ne gidecek ve Çin-Arap EXPO'sunun açılışına katılacak. Görmez burada ayrıca cuma namazı öncesi Çinli Müslümanlara hitap edecek ve Kur'an-ı Kerim tilaveti programına iştirak edecek.

Görmez’e Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Müslüman Ülke ve Topluluklar Daire Başkanı Erdal Atalay, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Abdülkadir Özkan eşlik ediyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri