Diyanet: Firmaların İmalatta Hile Yapması Caiz Değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı süt, et, baharat, bal, pide ve çikolata gibi ürünleri taklit ve tağşiş (saflığını bozma, karıştırma) ettiği gerekçesiyle ifşa etmeyi sürdürüyor. Bir vatandaşın 'Gıdada hile yapan firmalar...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı süt, et, baharat, bal, pide ve çikolata gibi ürünleri taklit ve tağşiş (saflığını bozma, karıştırma) ettiği gerekçesiyle ifşa etmeyi sürdürüyor. Bir vatandaşın 'Gıdada hile yapan firmalar ifşa ediliyor, imalatlarında hile yapanların durumu nedir?' sorusunu cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, çeşitli hileli yollara başvurularak insanların aldatılmasının dinen caiz olmadığını duyurdu.

Resmi rakamlara göre, 631 bin 848 gıda üretim ve satış işletmesinin bulunduğu Türkiye'de, Nisan 2012'den beri gıdada hile yapan işletmeler kamuoyuna açıklanıyor. 17 Aralık 2011'de çıkarılan Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik'in 8'inci maddesi gereğince laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yem üreten, ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve seri numarası Nisan 2012'den bu yana Bakanlık internet sitesinden ifşa ediliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2013'te gıda üreten ve satışı yapılan iş yerlerine 514 bin 253 denetim gerçekleştiğini ve taklit ve tağşişe rastlanan 132 firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

"HİLE YAPMAK CAİZ DEĞİLDİR"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulamasına bir destek de Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan geldi. Bir vatandaş, Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu'na, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ürünlerde hileye başvuran markaları teşhir ediyor. Halkın sağlığını riske ederek mesela tulum peynirinde nişasta, lahmacunda sakatat bulunuyor. İmalat sırasında bu tür hilelere başvuranların durumu nedir? Ticaret adı altında yapılan bu işlem caiz midir?" sorusunu yöneltti.

Doğruluk ve dürüstlüğü temel ilke olarak benimseyen İslam'da, Müslüman'ın özüne ve sözüne güvenilir dosdoğru olması, elinden ve dilinden herkesin emin olmasının istendiğine dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu, "Hz. Peygamber (sas) sattığı buğdayın ıslağını yığının altına gizleyen bir sahabiye, 'Bizi aldatan bizden değildir' buyurmuş, hileye başvuranın ateşte olduğunu bildirmiştir. Bu tibarla, sorunuzda belirttiğiniz şekilde çeşitli hileli yollara başvurularak insanların aldatılması dinen caiz değildir." açıklamasında bulundu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri