Diyanet Avusturya'ya İmam Gönderemeyecek

Avusturya hükümeti, maaşlarını Türk hükümetinin ödediği imamların ülkede görev yapmasını önümüzdeki yıldan itibaren engelleyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, Avusturya dahil birçok ülkeye sınavla din görevlisi gönderiyor ve bu...

Avusturya hükümeti, maaşlarını Türk hükümetinin ödediği imamların ülkede görev yapmasını önümüzdeki yıldan itibaren engelleyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avusturya dahil birçok ülkeye sınavla din görevlisi gönderiyor ve bu kişilerin maaşları Maliye Bakanlığı tarafından ödeniyor. Fakat Avusturya'da 2015 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yeni 'İslam Yasası' ile ülkedeki camilerde görev yapan imamların yurt dışından finanse edilmesi yasaklanıyor. Yasa tasarısında ayrıca Ramazan ve Kurban Bayramı ile birlikte Aşure günü de resmi dini bayram olarak ilan ediliyor.

GEREKÇE: DERNEKLERİN ETKİ ALTINA ALINMAMASI

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Dışişleri ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz ile Devlet Bakanı Josef Ostermayer, tasarının detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Meclise gönderilmeden önce hukuki uygunluğunun incelenmesi için kurula sevk edilen yasa tasarısı ile Türkiye’den gönderilecek imamların Avusturya’da çalışması engelleniyor. Dışişleri ve Uyum Bakanı Kurz bu kanunla ‘yurtdışından derneklere etkilerin engellenmesinin’ hedeflendiğini ifade etti.

Ülkede anayasal kurum olan Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGIO) bağlı çalışan 300 imamdan 65'i Avusturya Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı camilerde görev yapıyor. Maaşlarını Türkiye Maliye Bakanlığı’ndan alan imamlar, tanımlanmış görev süreleri içerisinde ATİB’e bağlı camilerde görev yapıyorlar.

Avusturya’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan ATİB’in başkanlığını Viyana Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri’nin yürütüyor olması, Avusturya kamuoyunda Türkiye’nin Avusturya’ya müdahalesi olarak yorumlanıyor ve eleştiriliyordu.

Konuya ilişkin kısa bir açıklamada bulunan Viyana Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri ve ATİB Genel Başkanı Mehmet Fatih Karadaş "Yasa taslağının hazırlanması sürecinde böyle bir madde olduğu konusunda bize bilgi verilmedi. Konunun detaylarını inceledikten sonra bir açıklama yapacağız." şeklinde konuştu.

Avusturya’da 102 yıl önce yazılan ve uzun süredir yenilenilmesi tartışılan ‘İslam yasası’, ülkede yaşayan Müslümanların haklarını yasal güvence altına alacak. Önümüzdeki yılın başında yürürlüğe girmesi beklenen yeni İslam Yasası ile Avusturyalı Müslümanlar, belediyenin iznine tabi olmadan mezarlık açma, hastane, hapishane ve cezaevlerinde din adamları görevlendirilmesi ve dini bayramların resmi tatil ilan edilmesi gibi haklara kavuşuyor.

ORTAK KUR'AN MEALİ TALEBİ TASARIDA YOK

7 Kasım’a kadar incelemesi yapılacak kanun tasarısı, dinin içeriğinin ve öğretilerinin Almanca olarak ilgili bakanlığa sunulması şartını da getiriyor. Geçtiğimiz günlerde Uyum Bakanı Sebastian Kurz tarafından dile getirilen FAKAT Avusturya İslam Cemaati'nin olumlu bakmadığı 'ortak Kur'an meali' teklifi öngörülen değişiklikler arasında yer almadı. Bakan Ostermayer de 'ortak bir Kur'an tercümesi‘ hedeflemediklerini ifade etti.

AŞURE GÜNÜ DE DİNİ BAYRAM İLAN EDİLİYOR

‘İslam yasası’ taslağında ülkede yaşayan Müslümanlara yılda 3 kez ücretsiz izin hakkı verilmesi yer alıyor. Tanınması planlanan resmi tatil günleri arasında, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın yanı sıra Avusturya’da resmen tanınan Alevi İslam Cemaati’nin talebi ile Aşure günü de bulunuyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle 1957 yılından beri geçerli olan 13 farklı resmi ve dini tatile, 3 dini tatil daha eklenmiş olacak.

Ülkedeki Müslümanların haklarını toplumun her alanında garanti altına alacak olan yasa kapsamında, beslenme yönetmeliği de değişecek. Yönetmeliğe, ‘‘Müslümanlar, kendi kurallarına göre et ve diğer gıdaların kesim, üretim ve dağıtımını yapabilir.’’ ifadesi eklenecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri