• Porsiyonlarınızı küçültün: Bu sizin ağırlık kontrolünü daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Normal beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için ilk adım olarak da görülebilir. Vücudunuzu daha küçük porsiyonlara alıştırmak biraz zaman alabilir ama bu sizi beslenmenizi düzeltmek için büyük bir adım olacaktır.
• Etiketleri okuyun: Diyabet hastaları için içeriği belirsiz besinler son derece zararlı olabilir. Hazır bir besin tüketilirken mutlaka ne tüketildiği iyi bilinmelidir. Paketin üzerindeki etiket dikkatle incelenmeli ve size zararı dokunabilecek bir şey var ise o besini tüketmemelisiniz.
• Her gün 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketin: Meyve-Sebze hem posa içeriği yüksek olması ile daha uzun süre tokluk sağlar, hem vitamin-mineral içermesi ile vücuda destek olur hem de içeriğinde bulunan bir takım antioksidan olarak adlandırılan maddeler vücudu pek çok hastalığa karşı korur.
• Yemekleri yavaş yiyin, acele etmeyin: Yemekleri yavaş yemek daha az miktarda daha fazla doygunluk hissi uyandıracaktır. Dolayısı ile porsiyonları küçültmenize yardımcı olacaktır.
• Günde 2-2,5 litre su için: Vücudumuzun mutlak ihtiyaçlarının başında su gelir. Bu su ihtiyacını karşılamak için günde 2,5 litre civarı su tüketmek yeterli olacaktır. Bu 2,5 litrenin su olarak tüketilmesi önemlidir, diğer içecekler bu miktarın üzerine ek olarak alınmalıdır.
• Posa içeriği yüksek besinleri tercih edin: Posanın pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Bunların başında; tokluk hissi sağlar, mide boşalmasını geciktirir, bağırsak hareketlerini düzenler, kansere karşı koruyucudur, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Posa içeriği yüksek olan tam buğday ekmekleri, kurubaklagiller ve sebze-meyveler günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır.
Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
Ramazan ayında tutmaya çalışan diyabet (şeker) hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Peki şeker hastaları nasıl beslenmeli?