700 yıllık kültür olan Divan Edebiyatının maksatlı olarak, nesiller onu bilmesin diye kötülendiğini ve müfredattan çıkarılmasının bir başarı gibi sunulduğunu anlatan Demirbağ, “Divan Edebiyatı azametlidir, kaldırım taşı büyüklüğünde elmastır” dedi.
Araştırmaya göre şu anda yaşayan 294 Divan Şairi bulunduğunu kaydeden Demirbağ, “Fakat yayınevleri Divan Şairlerine yüz vermiyor. Buna rağmen varlığını sürdürüyorsa; kültür yok edilemiyor demektir” diye konuştu.
Avrupa da Rönesansın, eski kültüre yönelmekle ortaya çıktığını anlatan Demirbağ, “Divan Edebiyatı başka milletlerde olsaydı dünyaya iftiharla tanıtıp anlatırlardı. Biz sünepe bir toplum haline gelmişiz ve bilmek istemiyoruz. Liseden itibaren Divan Edebiyatı kötülenir oldu. Aruz, Divan Edebiyatının notasıdır ama çapsız hocalar tarafından bu şekilde anlatılmadı. Müfredattan kaldırılmasını da dönemin Milli Eğitim Bakanı (Öğrencileri failatundan kurtarıyoruz) diye, hem de müjde gibi anlattı ki bu çok acıdır. Hiç bir millet kendi kültürüne bizim kadar bigâne kalmamıştır” dedi. Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Nevzat Yeğin günün hatırası olarak Ömer Demirbağ’a kitap takdim etti. Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi şair Tayyar Yıldırım da kendi imzalı kitaplarını hediye etti.