Dışişleri Sözcüsü Gümrükçü:hesap Verme Zorunluluğunu Ortadan Kalkmamalı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası toplum kontrolüne alınması süreci ile ilgili, “Biliyoruz ki sadece 21 Ağustos değil daha öncesinde de olmak kaydıyla Suriye’de Esad rejimi kimyasal silah kullanmışt.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası toplum kontrolüne alınması süreci ile ilgili, “Biliyoruz ki sadece 21 Ağustos değil daha öncesinde de olmak kaydıyla Suriye’de Esad rejimi kimyasal silah kullanmıştır ve bunun sorumlularının bulunarak cezalandırılması lazımdır. O yüzden başlatılacak olan ya da başlayan bu yeni süreç hiçbir şekilde hesap verebilme, hesap verme zorunluluğunu ortadan kaldırmamalıdır.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, düzenlediği olağan basın toplantısında gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Gümrükçü, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası toplum kontrolüne alınmasına ilişkin gelişmelerle ilgili soru üzerine, “Kimyasal silah kullanmanın değil bulundurmanın dahi suç olduğu bir dünyada herhangi bir ülkenin kimyasal silahlarının uluslararası kontrol altına alınması ve nihayetinde imha edilmesi başlı başına olumlu bir gelişme olur, biz de bunu memnuniyet ile karşılarız. Ancak burada önemli olan Suriye’de Esad rejiminin bugüne kadar yaptıklarından bu konuda ne kadar emin olabileceğimiz, ne kadar ümit var olabileceğimiz.” diye konuştu.

Sürecin kendi özü itibariyle sonucu ulaşması halinde Türkiye tarafından da memnuniyet ile karşılanabilecek bir gelişme olabileceğini aktaran Gümrükçü, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu süreç somut bir şekilde hayata geçirilse dahi unutulmaması gereken iki şey var. Bir tanesi kimyasal silah kullanımının cezasız kalmaması gereği. Yani kimyasal silah kapasitesini uluslararası kontrol altına almak ve imha ettirmek daha önceki kimyasal silah kullanımları konusundaki sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Kimyasal silah kullanmak her şart altında insanlığa karşı işlenmiş bir suç ve uluslararası hukukun en ağır şekilde ihlalini teşkil etmektedir. Bunun bir şekilde cezalandırılması, sorumlularının tespit edilerek cezalandırılması lazım. Biz de biliyoruz ki sadece 21 Ağustos değil, daha öncesinde de olmak kaydıyla Suriye’de Esad rejimi kimyasal silah kullanmıştır ve bunun sorumlularının bulunarak cezalandırılması lazımdır. O yüzden başlatılacak olan ya da başlayan bu yeni süreç hiçbir şekilde hesap verebilme, hesap verme zorunluluğunu ortadan kaldırmamalıdır. İkincisi de bu süreç Suriye’deki krizin esasen uluslararası ve bölgesel barış ve güvenliğe esas tehdit teşkil eden unsurlarını unutturmamalıdır. Bu yönde bir taktik adım teşkil etmemelidir.”

Gümrükçü, rejimin uyguladığı şiddet nedeniyle bölgede ölümlerin devam ettiğine dikkat çekti. Kimyasal silahla ilgili başlatılacak sürecin, krizin asıl tehdit teşkil eden hususlarını unutturmaması gerektiğini, uluslararası toplumun bu konuda etkin adımlar atması gerektiğini aktardı.
Başka bir soru üzerine Gümrükçü, Suriye’ye ilişkin çeşitli düzeylerde diplomatik temasların devam ettiğini belirterek, “Henüz Sayın Bakanımızın muhatapları ile şu aşamada son iki günde bir teması olmadı fakat farklı düzeylerde ABD ve diğer müttefik ortaklarımızla diplomatik düzeydeki temaslarımız devam ediyor.” dedi.

“TAKTİK ADIMLARA YÖNELMEK YANLIŞ OLACAKTIR.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması ve Türkiye’nin gönüllüler koalisyonu kurulmasına öncülük edip etmeyeceği sorusuna karşılık Gümrükçü, Suriye’deki krizin özünü gözetecek ve bu konuda çözümler üretebilecek adımların atılmasından ziyade taktik bazı adımlara yönelmenin yada böyle tuzaklara düşmenin yanlış adımlar olacağını söyledi ve Türkiye’nin bütün muhatapları ile bu konudaki görüşlerini paylaşmaya devam edeceğini belirtti.
Başka bir soru üzerine Gümrükçü, Türkiye’nin BM’ye yönelik eleştirilerinin, Güvenlik Konseyi adaylığına yönelik olumsuz bir etki yaratacağını düşünmediğini dile getirdi.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ’NİN GÜVENLİĞİ
Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nin tehlike altında olup olmadığının sorulması üzerine Gümrükçü, “Şu aşamada ilave bir tehdit öngörmüyoruz. Ancak olabilecek her türlü gelişmeye karşı da hazırlığımız mevcut. Süleyman Şah Türbesi, Türk birlikleri tarafından korunmaktadır. Bu konuda uzun bir süredir devam eden düzenleme çerçevesinde bunlar yapılmaktadır. O çerçevede de herhangi bir eksiklik ya da yeni gelişme söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKELERİN, TÜRKİYE DAHİL İSTİAP HADLERİ AŞILDI”

Türkiye’ye gelen Suriyeliler konusunda istihap haddinin aşılıp aşılmadığı yönündeki bir soru üzerine Gümrükçü, 4 Eylül’de Cenevre’de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Suriye’ye komşu dört ülke ile beraber düzenlediği toplantıda da bu konunun konuşulduğunu ifade ederek, “Ondan sonra yapılan basın toplantısında da dört bakana da bu soru soruldu. Hepsinin verdiği cevap, esasında bu ülkelerin Türkiye dahil istiap hadlerinin çoktan aşılmış olduğu.” dedi. Açık kapı politikasını durdurmak ya da sona erdirmenin söz konusu olmadığını söyleyen Gümrükçü, “Elimizden gelen imkanlarla bu politikayı devam ettireceğiz.” ifadesini kullandı. Uluslararası topluma bu konuda yapılan çağrıların devam edeceğini aktardı.

“PYD’NİN BÜRO AÇMASI YAPILAN GÖRÜŞMELERDE GÜNDEME GELMEDİ.”

PYD Başkanı Salih Müslim’in tekrar Türkiye’ye gelmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile yapılmış bir temas bulunmadığını ifade eden Gümrükçü, “Bu konuda oluşturulmuş bir takvim yok.” dedi. Gümrükçü, PYD’nin Türkiye’de büro açması konusunun ise bugüne kadar ki görüşmelerde gündeme gelmediğini kaydetti.

“BÜYÜKELÇİYİ GERİ GÖNDERİP GÖNDERMEME KARARI ONLARA AİT BİR UNSUR.”

Bir gazetecinin, “Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Salahaddin, dönmek için Türkiye’den iyi niyetli bir jest beklediğini söylüyor. Buna bir yanıtınız olacak mı?” sorusu üzerine, “Biz, büyükelçimizi danışmalar için çağırmıştık, kendisi 20 gün kadar Türkiye’de kaldı… Geçen hafta itibariyle Mısır’a geri döndü. Sonuçta Mısır’ın kendi büyükelçisini, onlarda danışmalar için çağırmışlardı, bizim çağırmamızdan sonra. Geri gönderip göndermeme kararı tamamen onlara ait bir unsur. Bu konuda benim yorum yapmam doğru olmaz.” dedi.

ADANA’DA SARİN GAZI ELE GEÇİRİLDİĞİ İDDİALARI

Adana’da El Nusra operasyonunda sarin gazı ele geçirildiği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Gümrükçü; ele geçirilen gazın kimyasal silah yapımında kullanılabilecek nitelikte bir madde olmadığı yönünde yapılan açıklamalara işaret etti. Gümrükçü, “Bu haberlerin halen sanki bu konuda açıklığa kavuşmamış bir konu varmış gibi basın yayın organlarında yer alması yanlış. Bu haberleri spekülatif ve ard niyetli buluyoruz bir şekilde de.” diye konuştu.

“SAYIN MURSİ, HALEN SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANIDIR”

Bir gazetecinin, “Sayın Mursi Türkiye için halen Mısır’ın Cumhurbaşkanı mıdır?” sorusuna karşılık Gümrükçü, “Sayın Mursi, halen seçilmiş Cumhurbaşkanıdır.” cevabını verdi. Mısır’ta tutuklu gazeteci Metin Turan ile ilgili gelişmelerin ise takip edildiğini dile getirdi.
Gümrükçü, Suriye’ye olası operasyon konusuna Türk kamuoyunun nasıl baktığı yönünde bir araştırma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, “Hayır, Dışişleri Bakanlığı’nın bu tür kamuoyu yoklamaları yapma gibi bir uygulaması yok.” dedi. Konuyla ilgili başka bir soruya karşılık Gümrükçü, dış politikanın, ulusal çıkar ve değerlerin bütünlük içinde eritilerek oluşturulduğunu dile getirdi. Dış politikanın Türk halkının kendi çıkarları ve beklentileri için oluşturulan bir süreç olduğunu söyleyerek, “Türk halkının görüş ve değerlendirmelerini dikkate almamak diye bir şey söz konusu olmaz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri