Dışişleri Bakanlığı Topu Ysk'ya Attı

Dışişleri Bakanlığı, 10 Ağustos günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin 1. turu için yurt dışındaki vatandaşların, beklentilerin çok altında ilgi göstermesine gerekçe olarak gösterilen randevu sisteminden, kendilerinin sorumlu tutulamayacağını...

Dışişleri Bakanlığı, 10 Ağustos günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin 1. turu için yurt dışındaki vatandaşların, beklentilerin çok altında ilgi göstermesine gerekçe olarak gösterilen randevu sisteminden, kendilerinin sorumlu tutulamayacağını belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, “Bakanlık olarak biz üzerimize düşeni yaptık.” diye konuşurken, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teklif ettikleri ‘esnek randevu sistemini’ kabul ettiremediklerini savundu.

Yurt dışında kullanılan oyların Ankara’ya getirilmesinin ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru gazetecilerle bir araya geldi, Bakanlıktaki değerlendirmede, 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin 1. turu için yürütülen çalışmalardan söz etti. Yurt dışında kullanılan oy toplamının 232 bin 586 olduğunu ifade eden Koru, bunların 178 bin 960’ının kişilerin doğrudan alınan randevuları olduğunu aktardı. Kiralanan iki uçağın yanı sıra 133 diplomatik kurye ile yurt dışında kullanılan oyların tamamının dün akşam Ankara’ya getirilerek YSK’ya teslim edildiğini kaydeden Koru, “Dün akşam itibari ile biz Dışişleri Bakanlığı olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmiş olduk.” dedi.

“RANDEVU ESAS OLSUN AMA RANDEVU DIŞINDA GELENLER DE OY KULLANABİLSİN”

Üç kişilik bir heyetle 26 Mayıs tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’nu ziyaret ettiklerini belirten Koru, iki saat süren bir toplantıda, Bakanlık olarak kendilerinin katı bir randevu sistemine karşı olduklarını anlattı. Koru, “Biz YSK’ya şunu söyledik; randevu esas olsun ama randevu dışında gelen vatandaşlarımız da oylarını kullanabilsin. Eğer her şeyi randevu sistemine bağlarsak bunun kaosa yol açabileceğini, bazı vatandaşlarımızın oy kullanamayabileceğini söyledik. ‘Bir şekilde randevu alamayan vatandaşlarımız başkonsolosluk ya da büyükelçiliğimize geldiği zaman biz onlara oy kullandırtmak istiyoruz’ diye belirttik. Bununla ilgili düzenlemeyi kendilerinden istirham ettik. Nasıl yapılacağına dair yöntemi de sunduk. Fakat bununla ilgili maalesef olumlu bir karar çıkmadı YSK’dan.” şeklinde konuştu.

“ÖYLE ZANNEDİYORUM Kİ YSK DA ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE BU DENEYİMDEN YARARLANACAKTIR”

YSK temsilcilerinin de bulunduğu ABD ve Almanya’daki toplantılarda da konunun gündeme getirildiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Koru, katı randevu sisteminde ısrarcı olan YSK’nın verdiği karara saygı duyduklarını belirtti. Son kararın, ‘hiç kuşkusuz’ YSK’ya ait olduğunun altını çizen Naci Koru, katılımın düşük olmasının tek sebebinin randevu sistemi olmadığını savundu. “Bu bizim için çok önemli bir deneyim oldu” diye konuşan Koru, bundan sonra yapılacak seçimlerde YSK’nın da bu deneyimden yararlanacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

"YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLAR GELECEK SEÇİMLERDE 38 GÜN BOYUNCA OY KULLANABİLECEK"

Cumhurbaşkanı seçimlerinin iki turlu olmasından dolayı yurt dışındaki oyların dört günle sınırlandırıldığını aktaran Naci Koru, önümüzdeki genel seçimlerde oy kullanacak yurt dışındaki vatandaşların 38 gün süresince sandığa gidebileceğini belirtti. Dört gibi bir kanuni sınırlamanın olmayacağının altını çizen Koru, sürenin de uzun olmasından dolayı YSK’nın tüm vatandaşların oy kullanmasını sağlayacak bir sistemi devreye sokacağına olan inancını dile getirdi.

“RANDEVULARIN VERİLMESİNDE BİZİM KATKIMIZ OLMADI, YSK YAPTI”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmak için alması zorunlu olan randevu sisteminin bilişim altyapısına dair ise bakanlık olarak sürece müdahil olmadıklarını belirtti. Yurt içindeki valiliklerin pozisyonda yurt dışında çalıştıklarını aktaran Koru, “Randevu alma sisteminden randevu dağıtımına kadar bilişimle ilgili altyapı tamamen YSK tarafından sunuldu. O konuda bizim herhangi bir katkımız olması söz konusu değil. Böyle bir şey bizden istenmedi.” dedi.

NACİ KORU: BİZ BUNU DEMOKRASİ ŞENLİĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Oyların yurt dışında kullanılması sürecinde herhangi bir olumsuz hadisenin cereyan etmediğine dikkat çeken Naci Koru, yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanmalarını ‘demokrasi şenliği’ olarak nitelendirdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri