Dışişleri Bakanlığı: Kimyasal Silahların Türkiye’den Geldiği İddiası Asılsız

Suriye’de kullanılan kimyasal silahların Türkiye üzerinden geldiği iddialarına Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanma geldi.

Suriye’de kullanılan kimyasal silahların Türkiye üzerinden geldiği iddialarına Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanma geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü ‘‘Bizim kimyasal silah kullanımına, bulundurulmasına, üretimine en ufak tahammül göstermemiz söz konusu değil. Bu iddiaları ciddiye almak mümkün değildir.’’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen haftalık basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York’a gideceğini ve çok yoğun ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştireceğini kaydetti. BM Güvenlik Konseyi’ne adaylığın ve başta Suriye olmak üzere gündemdeki birçok konunun muhataplarıyla görüşüleceğini ifade eden Gümrükçü, Suriye ile sınır kapısında herhangi bir çatışmanın söz konusu olmadığını ve bölgedeki gelişmelerin takip edildiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, mart ayı sonu itibari ile İsrail’in Türkiye'den özür dilemesi ile başlayan sürecin kesintiye uğramadığını, temasların devam ettiğini, fakat şu an planlanan herhangi bir görüşmenin olmadığını ifade etti. Suriye’nin kimyasal silahtan arındırılması hususunda ise Gümrükçü ‘‘ABD ile Rusya arasında varılan mutabakat çok somut bir takvim içeriyor. 2014’ün haziran sonuna kadar devam edecek bir süreçte kimyasal silahların rejimin elinden alınması, imha ya da ülke dışına çıkartılması gerekiyor. Bu takvimin dışına çıkmak mümkün değil.’’ şeklinde konuştu.

‘İDDİALARI CİDDİYE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Kimyasal silahların Türkiye üzerinden gittiği yönündeki iddialar için Levent Gümrükçü, ‘‘Bizim kimyasal silah kullanımına, bulundurulmasına, üretimine, bu yönde araştırılmasına en ufak tahammül göstermemiz söz konusu değil. Biz kimyasal silahları bütün kitle imha silahları gibi insanlığa karşı bir suç olarak görüyoruz. O bakımdan bunların Türkiye’de üretilmesi söz konusu bile olamaz. Bu iddiaları ciddiye almak mümkün değildir.’’ şeklinde konuştu ve aksi yöndeki iddia sahiplerini delilleri ortaya koymaya çağırdı.

‘SURİYELİ KÜRTLER ASLİ UNSURDUR’

PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye yönelik sert açıklamaların sorulması üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, ‘‘Bizim açımızdan herhangi bir tutum değişikliği söz konusu değil. PYD Başkanı Müslim’le iki kez görüştük. Burada nasıl bir tutum ortaya koyduysak, ne söylediysek onların arkasındayız. Genel itibariyle Suriyeli Kürt gruplarıyla Türkiye’nin tutumu başından beri açık olmuştur. Suriyeli Kürtlerin de Suriye halkının asli unsuru olduğu konusundaki tutumumuz çok açık." açıklamasında bulundu.

‘PİLOTUN KENDİ İNİSİYATİFİ’

Türkiye'den kalkan uçakların direkt uçuş yapamadığı Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne gitmek için yol çıkan Trabzonspor takımını taşıyan uçağın Rodos’a inmek yerine Larnaka Havaalanı’na inmesi konusunda ise sözcü, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi tutumunda bir değişikliğe neden olmadığı, pilotun kendi inisiyatifi dahilinde böyle bir uçuşun gerçekleştiğini anlattı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri