Dişçiye gitmek orucu bozmuyor

“Orucum bozulur” düşüncesiyle dişçiye gitmekten korkan vatandaş, ağız ve diş sağlığını tehlikeye atıyor. Belli hususların dışına çıkılmadıkça diş tedavisi orucu bozmuyor

Ramazan'da önemi bir kat daha artan ağız ve diş sağlığı, oruçluyken ağız kokusu ve diş çürüklerine neden oluyor. Ramazan'da, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de arttırabiliyor. Vatandaş oruçlu olduğu için de, “orucum bozulur” düşüncesiyle doktora gitmekten çekiniyor.  Konya Müftülüğü'ne bağlı Alo Fetva 190 hattı vatandaşın kafasına takılan sorulara yanıt veriyor. Edinilen bilgiye göre de oruçluyken dişçiye gitmek orucu bozmuyor. Doktorun yaptığı iğne  kişinin dışında olduğu için orucu etkilemiyor. Ancak kişi Ramazan'dan sonra 1 gün kaza yapmazı gerekiyor. Diş temizliğinde kullanılan su ve çıkan kan yutulduğunda oruç bozuluyor.

Ramazan'da ağız ve diş sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları gazetemize değerlendiren Diş Hekimi Alper Ekinci, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini vurguladı. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerektiğini işaret eden Dr. ekinci, oruç tutanlara ayrıca Ramazan'da ağız antiseptiği kullanmalarını tavsiye etti.

DİŞ ETİ HASTALIKLARINA DİKKAT

İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit oranının artarak bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağladığını hatırlatan Ekinci, bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle önererek, “Anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyini kullanmakta fayda var. Hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara yapılabilir” dedi.

Oruçluyken diş fırçalanabileceğini belirten  Ekinci, “Diş macununu yutmamak kaydıyla oruçluyken diş fırçalamanın bir mahsuru olmadığının din adamları tarafından çok kereler vurgulandı. Ağız kokusu da sadece diş çürüklerinden kaynaklanmıyor. Çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabiliyor. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan kurtulabilmek mümkün” diye konuştu.

BOL SU İÇİLMESİ GEREKİYOR

Ramazan'da oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu söyleyen Ekinci, “İftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca üreyebiliyor. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açıyor ve diş çürüklerine neden oluyor. Oruç tutanlarda ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.  Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılması faydalıdır” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri