DIŞ CEPHE MODASI; GÜÇAL

Binalara kimlik kazandıran dış cephe kaplama sektörünün güçlü firmalarından olan Güçal Dış Cephe Kaplama, gelişim basamaklarını istikrarlı bir şekilde çıkıyor. Firma, Konya’nın en önemli projelerinin dış cephelerine imza attı

Üretimin Yıldızları yazı dizimizde farklı sektörde faaliyet gösteren, ekonomiye katkıda bulunan firmaları tanıtmaya devam ediyoruz. Bu hafta da dış cephe sistemleri sektörünün önemli aktörlerinden olan Güçal Dış Cephe Kaplama’nın başarı hikayesini şirket sahiplerinden Serhat Yaya’dan dinledik. Genç yaşta başladıkları üretim serüveninde istikrarlı bir şekilde büyüyen Güçal, ülke genelinde önemli projeleri tamamlarken, Avrupa’da da adından söz ettirecek işlere imza atmaya başladı.

Güçal Dış Cephe Kaplama sahiplerinden Serhat Yaya ile şirketin kuruluş aşamasını, geldiği noktayı, hedeflerini konuştuk. Sivil Toplum Kuruluşları’nda da aktif bir şekilde görevler alan Serhat Yaya, halen Müsiad Konya Şubesi Başkan Yardımcılığı görevini başarıyla sürdürüyor.

KÜÇÜK YAŞTA İŞ HAYATINA GİRDİM

Küçükken babama çok kızardım her yaz işe verirdi beni. Şimdi aynısını ben oğluma yapıyorum diyerek iş hayatına çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Yaya, “Küçük yaşlarda çalışmaya başlamanın çok faydasını gördüm. Babama hep dua ediyorum şimdi. Çünkü, girişimcilik ruhu kazandım.” Diyerek, risk alarak iş hayatına girme cesaretini küçük yaşlarda kazandığına dikkati çekti.

Girişimcilik ruhu ile Güçal Dış Cephe Kaplama şirketini kurduklarını ifade eden Yaya, “2003 yılında üç ortak olarak Güçal şirketimizi kurduk. Büyük bir risk alarak, düşük bir sermaye ile iş hayatına atıldık. Temelini tamamen girişimcilik, üretme ruhu oluşturdu. 100 metrekarelik dükkanda başladık, takımımız tezgahımız yoktu. Allah bir kapı açtı bize. Kulu’da oğluna bizim sektörde dükkân açan bir amca, oğlu çalışmayınca kapatmış. İçindeki malzemeleri biz alalım dedik. Amcaya bizim paramız yok deyince, size para soran mı oldu dedi. Alın gidin, oğlum çalıştıramadı siz çalıştırın dedi. Böylece makineleri de almış olduk. Borcumuzu 6 ayda ödedik amcamıza ama altı yıl yanımıza geldi gitti, dualar etti” diye konuştu.

HALİS NİYETLE YOLA ÇIKTIK

Şirketi üç genç arkadaş olarak açtıklarını ve halis niyetlerle iş hayatını sürdürdüklerini kaydeden Yaya, “Konya’da ortaklık süreçleri sıkıntı doğurabiliyor. Ama biz halis niyetlerle ve samimiyetle yola çıktık. Allah’ın vaadi var halis niyetle yola çıkan iki kişinin üçüncü ortağı ben olurum diye. Bizim dördüncü ortağımız da Allah oldu. Kısa sürede önemli işlere imza attık. 2015 yılında iki ortak olarak yolumuza devam etme kararı aldık. Şirketimizin geleceği için böyle bir kararın hayırlı olacağını düşünerek yol aldık. Çok şükür doğru bir karar verdiğimizi gördük. Halis niyetle çalışmalarımıza devam ettik.” Dedi.

MÜSİAD, HAYATIMA ÇOK ŞEY KATTI

İş hayatına girdikten sonra hayatında önemli bir yere sahip olan Müsiad oluşumu ile tavsiye üzerine tanıştığını anlatan Yaya, Müsiad’ın her anlamda kendisine önemli kazanımlar getirdiğini, özellikle de ahlaklı bir ticari hayatı öğrenmesinde değerli kilometre taşlarından birisi olduğunu vurguladı.

Müsiad ile tanışma sürecini ve sonrasını ise Güçal Dış Cephe Kaplama yöneticisi Serhat Yaya, şöyle anlattı: “İş hayatımız devam ederken, 2004 yılında Genç Müsiad’la tanıştım. Hayatıma çok şey katan Müsiad’la yollarımız bu şekilde kesişti. İş adamı olarak değil ama küçük bir dükkan işletmecisi olarak Genç Müsiad’daki sohbetler, bilgilendirme toplantıları beni çok etkiledi. Bize hep, düzgün ticaret adamı olmayı, ahlaklı bir ticari hayat yaşamayı, üretim yaparken dikkat edilecek hususlar anlatılıyordu. İşin ehli insanların tecrübelerinden faydalandık. Yeni iş hayatına girmiş birisi için bizim için bir nimet oldu bu sohbetler. 2006 yılında da Ulvi başkanım bizi Genç Müsiad başkanlığına görevlendirdi. 2007 yılı sonuna kadar Genç Müsiad Başkanlığım devam etti. STK tecrübem hiç yokken, birçok şey öğrendim Müsiad sayesinde. Ticari hayatımızdaki yol haritamızı, insani ilişkilerimizi, müşteri ilişkilerimizi, iletişim, yeni bilgiler öğrenme noktasında çok şey kattı bana Müsiad. 2008 yılında Selçuk Öztürk başkanım döneminde Genişletilmiş Yönetim Kurulu görevinde yer aldık. 2009 yılında da Arslan Korkmaz başkanımla Müsiad Yönetim Kurulu üyesi olduk. Lütfi başkanla da devam ettik. Aynı yıl Selçuklu Belediyesi Meclis Üyeliği görevinde bulundum. Birçok federasyonda yönetim kurulu üyelikleri yaptım. Müsiad görevlerinin ardından TOBB Genç Girişimciler Başkanlığına getirildim Selçuk Öztürk başkanım tarafından. Bu görevin ardından da Faruk Okka başkanım tarafından Müsiad Başkan Yardımcılığı görevine getirildim. Halen devam ediyorum bu görevde. Zor ve yoğun bir dönem geçirdim ama çok şey öğrendim. Güzel dostluklar kurdum. Konuşabileceğim, derdimi anlatabileceğim insanlarla tanıştım. Ağabeylerimizin varlığı bize güç verdi. Selçuk Öztürk ve Arslan Korkmaz ağabeylerimin üzerimde çok emeği oldu. Özellikle Selçuk başkanımın hakkını ödeyemem. Bu yoğun STK dönemlerimde büyük oğlumun büyüme sürecine tanıklık yapamamanın burukluğunu yaşıyorum sadece. Ortağım Süleyman Soydan da sağolsun bu görevlerde bana büyük destek verdi. STK’lara ayırdığım zamanlarda boşluğumu hep o doldurdu.

EN BÜYÜK ARTIMIZ; EKİP RUHU

Serhat Yaya’nın Müsiad’da kazandığı ufukla doğru orantılı olarak Güçal Dış Cephe Kaplama şirketi de güzel bir trend yakalamış. Öyle ki, Konya’da çok güzel olmuş dediğiniz birçok binanı, AVM’nin, fabrikanın dış cephelerinde hep Güçal’ın imzasını görmek mümkün.

Firmanın her şeyden önce ekip ruhuna önem verdiğini anlatan Yaya, “Güçal Dış Cephe Sistemleri, istikrarlı bir ivme ile sürekli büyüme trendi yakaladı. Bugün sektörün en güçlü firmaları arasına girdi. Konya’da çok önemli projelere imza attık. 2015 yılında yeni bir ekip ruhuyla hareket etmeye başladık. İyi bir takım, ekip arkadaşlarına sahibiz. Bir aile gibi hareket ediyoruz. O günden bu yana şirketimizden ayrılan hiçbir personelimiz olmadı. 7 teknik personel, 35 üretim personelimizle üretimimize devam ediyoruz. Aynı taşeron firmalarımızla çalışıyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre çalışanlar için ilk sırada huzur geldiği ortaya çıktı. Bizim işyerimizde de huzuru hâkim kılmaya çalışıyoruz. Hamdolsun işyerimizde bir huzur var. Herkes görev bilinciyle işlerini yapıyor. Haftalık toplantılarımızda yol haritamızı belirler, sorunsuz şekilde projelerimizi sürdürüyoruz. “ diye konuştu.

İHRACATA YÖNELDİK

Güçal Dış Cephe Kaplama olarak Konya’da önemli projeleri tamamladıktan sonra önce ülke genelinde sonra da Avrupa’ya açıldıklarını vurgulayan Serhat Yaya, ihracat konusunda yoğunlaştıklarını ifade ederek, “Konya’da çok güzel projeleri tamamladık. Sektörde önemli bir yere geldik. İstanbul’a açıldık ve Emlak Konut Projesi alıp tamamladık. İstanbul’da da çok önemli projelere imza attık. Yorucu oldu ama bize önemli kazanımları oldu. Son iki yıldır da inşaat sektöründeki daralmayla birlikte ihracat konusuna eğildik. Eximland adında bir dış ticaret şirketi kurduk. Şirketin başında önemli bir isim var. Erdoğan Yıldırım abimiz yıllarını ihracata adamış bir isim. Bu girişimimizin geçen yıl meyvelerini almaya başladık. Fransa Paris’te önemli bir projeyi tamamladık. Bizim sektörde ihracat çok zor. Çünkü alıp satılan bir ürün değil. Ölçü almak, projelendirmek, montaj yapmak gibi birçok kalemimiz var. Bu nedenle ihracat yapmak çok zor ama bu yıl içinde de Avrupa’da önemli proje imza atacağız. İki yıllık süre içerisinde ihracatta önemli işler yapacağımıza inanıyorum. Çünkü bizde bilgi var, birikim var, beceri var, yetenek var, teknik kadromuz var her anlamıyla profesyonel bir şirketiz. Tek yapmamız gereken yurtdışında bu bilgilerimizi anlatmak, tanıtmak ve anlaşmalar yapmak. Ülkemizin geleceğinin ihracatta olduğuna inanan biriyim. Cari açığımız çok fazla, bunu ancak ihracatla kapatabiliriz. Son yaşanan ekonomik daralmayla birlikte de ihracatın önemi sanayilerimizde daha iyi anlaşıldı. Üretmek önemli bir olay ama bunu pazarlamak çok daha önemli. Hele ki bunu yurtdışına pazarlayabiliyorsanız büyük başarı yakalamışınız demektir. “ dedi.

ALÜMİNYUMCU DEĞİLİZ DIŞ CEPHE UZMANIYIZ

Güçal’ın, dış cephe kaplama konusunda ihtisas sahibi bir şirket olduğunu, bu nedenle diğer alüminyum sektöründe faaliyet gösteren firmalardan ayrıldığını vurgulayan Serhat Yaya, işlerinin binalara kimlik kazandırmak olduğunu dile getirdi. Dış cephe kaplama işinin tecrübe gerektiren bir iş olduğuna dikkat çeken Yaya, kötü yapılacak bir işin sıkıntısının yıllarca hissedilebileceği sektör olduğunu kaydetti. Yaya, şunları söyledi: Biz alüminyumcu değiliz. Biz dış cephe kaplaması alanında uzmanlaşmış bir firmayız. Alüminyum sektörü çok geniş bir alan ancak ihtisas alanları belirlemek çok önemli. Biz de dış cephe modasının öncüsü olarak yol almaya karar verdik ve modern, kaliteli cepheler yaptık. Dış cephe kaplaması çok hassas bir alan. Bir standardı yok, binaya göre proje üretmek gerekiyor. Hatalı yapılan bir dış cephenin geri dönüşü yok. O yüzden ilk başta en kaliteli şekilde yapılması çok önemli. Çünkü özellikle şirketler için dış cephe önem kazanıyor. Çünkü dış cephe şirketle birlikte yaşayan bir sistem. Ses yalıtımı, su yalıtımı, kaplama gibi konuların birbiriyle çok uyumlu olması gerekiyor. O yüzden hatayı kesinlikle kabul etmiyor. Dış cephe sistemleri binalara prestij, kimlik katıyor. Firmanın da vizyonunun yansıması olarak görülüyor. Yurtdışından gelen müşteriler, firmanın vizyonunu ilk olarak binasının kimliğine, estetiğine göre yorulmayabiliyorlar. Bu anlamda ikinci, üçüncü, dördüncü ve şimdi de beşinci organize sanayi bölgelerinde çok büyük ve güzel işlere imza attık. Firmalarımıza, kimliği olan, onlarla birlikte yaşayan bina cepheleri kazandırdık. Dediğim gibi biz dış cephe uzmanıyız. Konya çevresinde de önemli projeler tamamladık. İstanbul’dan sonra Türkiye çapında da çalışmalar yaptık. Afyon’da Hilton Double Tree gibi büyük bir projeyi bitirdik. Hilton gibi bir marka, kesinlikte hatayı kabul etmeyen, yapılan işin her noktasını en ince ayrıntısına kadar inceleyip, takip eden bir yapıya sahiptir. O projeden de alnımızın akıyla çıktık. Kayseri’de Donat Plaza’yı tamamladık. Karaman’ın ilk AVM’sinin yapımını üstlendik. Konya’da da Selçuker AVM, Sanayi Odası, Şehir Koleji, Kamer Koleji gibi yüzlerce projeyi tamamladık. “ diye konuştu.

ÜRETİMİ DE KENDİMİZ YAPACAĞIZ

Gelecek için kendilerine bazı hedefler koyan Güçal Dış Cephe Kaplama şirketi, özellikle kullandığı ürünleri kendisi üretmeyi planlıyor. Bunun için de şimdiden fizibilite çalışmalarına başlamış. Önümüzdeki beş yıllık süreçte firma, hem kendi ürünlerini üretmeyi hem de yurt dışı ağırlıklı projelere imza atmayı düşünüyor. Serhat Yaya, özellikle ihracat konusunda çok kararlı. Cirosunun yarısını yurtdışı işlerinden kazanmayı planlayan Yaya, “Yurtdışı ayağımızı güçlendireceğiz. Bunun için yapılması gereken her girişimi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. İhracat şu anda ilk önceliğimiz. Sonrasında da kullandığımız malzemeleri kendimiz üretmek istiyoruz. Tabi her şeyin bir zamanı var. Ancak biz planımızı, programımızı buna göre şekillendiriyoruz. Rabbim nasip ederse de yeni istihdam kapıları açmaya bizi vesile oluruz. Ne kadar çok insana iş imkanı sağlarsak, ülkemiz ekonomisine ne kadar katkı verirsek o kadar başarılı ve mutlu hissedeceğiz” dedi.

ÜRETİMİN YILDIZLARI DİYOR Kİ;

Üreten, katma değer oluşturan firmaları seviyoruz. İstihdam oluşturmak çok önemli. Bugüne kadar bu alanda birçok firmayı sizlere tanıttık. Güzel dönüşler alıyoruz. Allah nasip ederse birçok firmamızı sayfalarımıza taşıyarak, onlara destek vermeye, yaptıkları işleri anlatmaya devam edeceğiz. Güçal Dış Cephe Kaplama firması da bizim göğsümüzü kabartan firmalardan birisi. Kurulduğu günden bu yana güzel işlere imza attı ve atmaya da devam edecek. Biz de, her zaman yanında olmaya, çalışmalarını yansıtmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta başka bir firmamız ile karşınızda olmak dileğiyle.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri