Diriliş ile kandırdılar!

Yüz binlerce insanın büyük umutlarla para yatırdığı Çiftlik Bank, sırra kadem bastı. Bir saadet zincirinin sonu daha hüsranla bitti. Çiftlik Bank, insanların güvenini kazanmak için Diriliş dizisi oyuncularını bile kullandı.

Son yıllarda vatandaşların yeni kazanç kapısı olarak gördüğü ve Akşehir'de de bir tesisin temelini atan Çiftlik Bank, sırra kadem bastı.Yüzbinlerce insan mağdur oldu. Vatandaşın yaklaşık 510 milyonu gitti. Aylar öncesinden yapılan uyarıları dikkate almayan vatandaşların yüksek kazanç hayali de kursağında kaldı. Kolay yoldan para kazanmayı hayal eden vatandaşların sanal mutluluğu yarım kaldı. Çiftlik Bank'ın alacaklıları, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan tesisleri kamyonlarla bastı. Alacaklılar, dolandırıldıklarını söyleyerek, tesiste bulunan hayvanları kamyonlara yüklemek istedi. Çiftlik Bank benzeri 11 organizasyonun daha  Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde faaliyet gösterdiği kaydedildi. Vatandaşı 'yüksek kâr' ile kandıran bu sistemden Konya'da da olduğu kaydediliyor. Konya'nın yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir'de faaliyet gösteren bu sanal saadet zincirleri faaliyetlerine devam ediyor. Konya ve Karapınar'da faaliyet gösteren bu şirketlerin aylardır ödeme yapmadığı iddia ediliyor. Sanal anlamda bir saadet zinciri oluşturma teşebbüsü olarak kurulan bu organizasyonlarla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da harekate geçti.

DİRİLİŞ OYUNCUSUNU DA DANIŞMAN YAPTILAR

Çiftlik Bank'ın genç CEO'su Mehmet Aydın ise twitter hesabından herkese parasının ödeyeceğini açıkladı. Kendisi ise kayıplara karıştı. Çiftlik Bank'ın müşteri hizmetlerine ise ulaşılamıyor. Saadet zinciri yöntemi gibi yüksek kar vaadi karşılığında vatandaşlardan para toplayan Çiftlik Bank'ın medya ve iletişim danışmanı usta oyuncu Mehmet Çevik olduğu ortaya çıktı.  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 2 ay önce vatandaşları bu tür oluşumlara kadar dikkatli olunulması karşısında uyarmıştı.  Tüfenkci, “Saadet zinciri gibi çalışıyorlar. Somut mal alım-satımı olmadan yüksek kâr vaadiyl kandırarak insanları sisteme dahil ediyorlar. 3-4 ay ödeme yapıyorlar. Ondan sonra gerekçeler öne sürerek ödeme yapamayınca ortadan kayboluyorlar” ifadelerinı kullanmıştı. Tüfenkci bu şirketlerle ilgili de inceleme başlatıldığını belirterek, konuya ilişkin 11 müfettiş tarafından yürütülmekte olan denetim çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Vatandaşlara konu hakkında uyarıda bulunan Tüfenkci, “Vatandaşlarımız bu tür organizasyonlara karşı dikkatli olmalı” dedi.

511 MİLYON TL'Yİ NASIL TOPLADILAR?

Bu tür sistemlerin uzun yıllardır uygulanan bir piramit sistem olduğunu kaydeden Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Bu sistemi yıllar önce Şerenoğlu isimli bir vatandaş gündeme getirdi. Titan zinciri kurdu. Sistem meşhur oldu. Bu piramit sistem ilk başlarda para toplama şeklinde oldu. Bunun foyası ortaya çıkınca birşey satmaya başladılar. Üye getirirsen prim alacaksınız diye vaatlerde bulundu. Bir sürü mağdur yaratıldıktan sonra müdahale ediliyor. 27 yaşındaki bir genç 511 milyon TL'yi nasıl topladığını kimse açıklayamıyor. Bilgisayar oyunları ile hayvan yetiştiriyoruz diye insanları kandırıyorlar. Bunu da kamufle etmek için göstermelik çiftlik kuruyorlar. Vatandaşın para hırsı da gözünü kapatıyor. Bu parayı verenler de bunun arkasının gelmeyeceğini biliyorlar. İlk başta trene binerim sonra inerim diyorlar ama inemeyince sorun ortaya  çıkıyor. Piramit sistem bu. Yüzlerce çeşit sistem var. Bilgisayar kiralayanlar var. Web sitesi sattığını söyleyenler var. Temel espri şu bir ürüne para veriyorsanız sorun yok. Sizden başka müşteri getirmenizi istiyorlarsa burada sorunu hissetmeniz gerekiyor. Sistemin yürümesi için müşteri lazım."

DEVLET GEÇ MÜDAHALE EDİYOR

Çiftlik Bank ve benzeri organizasyonların açılışlarında ünlü yüzlerin kullanılarak, insanları kandırdıklarını kaydeden Dinç, "Akşehir'de Çiftlik Bank'ın bir tesisin temelini attılar. Diriliş dizisinin bir oyuncusunu da davet ettiler. Sanatçıların bu tip oyunlara gelmemesi gerekiyor" dedi.

Bu tür dolandırıcılık olaylarında devletin geç müdahale ettiğini kaydeden Dinç, şunları söyledi: "İnsanların paralarını dolandıranlar genelde parayı Kıbrıs'a kaçırıyorlar. Buradaki insanın acısı mağdur olması çok umrunlarında değil. Konya'da da mağdurlar var ama kendilerini açıklayamıyorlar. Yüzde 90'ı kendini saklama yoluna gidiyor. Kalanları hukuki yollara başvuruyor. 70 bin civarında aktif üye var. Yapılabilecek çok birşey yok. Bir kumar gibi parasını yatırıyor. Kaybetmek olduğunu bilmesi lazım. Bu bir dolandırıcılık faaliyeti. 'Devlet bizim zararımızı ödesin' diyenleri doğru bilmiyorum. Böyle bir şey olamaz. Bunun hatalı olduğunu baştan biliyorlardı. Garibanın ödediği vergilerden kimsenin zararı karşılanamaz. Bunun ders bir olmasını temenni ediyoruz. Bu tür dolandırıcılara dikkat etmek lazım. Biz sürekli insanları uyarıyoruz ama dinleyen pek olmuyor. Para daha sıcak geliyor. Neyin ne zaman patlayacağını bilmek mümkün değil. Vatandaşın bu yola düşmesini engellemek devletin görevi. Fakat devlet yapımız çok hantal ve bürokratik. Ne zamanki olay bu noktalara geliyor. Devlet o zaman müdahale ediyor.. Her işin bir ticari karşılığı vardır. Piyasada olandan fazlasını vaat ediyorlarsa bu işte bir sahtekarlık vardır."

LİSTESİ VAR BU SİTELERE DİKKAT!

Yapılan şikayetler kapsamında Çiftlik Bank’a benzer faaliyet göstermeleri nedeniyle, piramit satış sistemi olarak nitelendirilen şüpheli ticari işlemleri bulunan 11 şirket şu şekilde: Birlik Beraberlik Tarım Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Ekolium Bilişim Yazılım Tarım Hayvancılık Otomotiv Turizm Gıda Lokantacılık Sanayi Ticaret A.Ş, Ukash İnternet Hizmetleri Limited Şirketi, Skp Teknoloji Sanal Market Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Cashçiftlik, Maden.İm, Elit Çiftlik, Çiftlikshop, Çiftlikmania, Bizim Tavuklar, Çılgın Tavuklar.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri