Diken üstü imamlık

Kadro veya sözleşme isteyen Vekil İmamlar, imamlarla aynı işi yapmalarına rağmen aynı haklara sahip değil. Vekil imamlar, yerine baktıkları imamın görev yerine dönmesi ile işsiz kaldıkları için diken üstünde imamlık yapıyor

Kadro taleplerini uzun süredir yetkililere sunan vekil imamlar, taleplerinin genel seçimler öncesinde yerine getirilmesini istiyor. Kadrolu imamlarla aynı işi yapmalarına rağmen onların yan maaşından az bir ücretle çalıştıklarını ifade eden Konyalı vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, Meclis’ten çıkarılacak bir yasa ile özlük haklanın verilerek mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

HER AN İŞSİZ KALABİLİRİZ

Merhaba Gazetesi'ni ziyaret eden vekil imamlar yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Her an işsiz kalma endişesi ile yaşadıklarını belirten vekil imamlar, "Örneğin Avrupa'ya giden bir imamın yerine atanıyoruz. Bu imamın ne zaman döneceğim belli değil. Arıyoruz 'hocam ne zaman geleceksin' diye tarih veriyor ama bir hastalık durumunda geri döndüğü zaman anında işsiz durumuna düşüyoruz" şeklinde konuştu. İmamlar sıkıntılarını şu şekilde ifade etti: "Kadrolu imamlarla aynı yeterliliğe sahibiz. Belgemiz var, uygunluğumuz var. Diyanet de bizi yeterli kabul ediyor ama iş kadroya gelince yetersiz oluyoruz. Kadrolu imamların üçte ikisi kadar maaş alıyoruz. Kadrolularla aynı işi yapıyoruz. Birçoğumuz 2-3 vasıta ile işe gidip geliyoruz. Birçoğumuz evli. Tatillerde ücret işlemiyor. Görevimiz bittikten sonra yeni bir iş arayışı içerisine girmekteyiz ki farklı işlerde çalışarak hayata tutunmaya ve ailelerimizi geçindirmeye çalışmaktayız"

VEKİL İMAMLARIN HAKKI VERİLMİYOR

Vekil ve Fahri Diyanet Çalışanları Derneği Genel Başkanı İsa Lord da Vekil İmam Hatip ve Vekil Müezzin Kayyımların kadroya alınması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve yetkililerle görüştüklerini belirterek, "Camilerde ve Kur’an Kurslarında kadrolu olan bütün İmam ve Kur’an Kursu Öğreticilerinin yaptığı görev ve yükümlülükleri Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerine yükleyeceksin ama haklarına gelince onlar zaten bizden değil diyeceksin. Bu kabul edilemez" dedi. Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin KPSS ve DHBT engellerini aşarak seçildiklerini belirten Lord, şöyle konuştu: "Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri olarak bir mağduriyetle karşı karşıyayız. Bizler, Camilerde ve Kur’an kurslarında hizmet etmek için, İl Müftülüklerinin Kadrolu alımlarda aranan Şartlara uygun bulunan adaylar arasından açtığı mülakat sınavlarını’da kazanarak, Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticisi olarak görevlerimize başladık. Her an görevlerimiz sona erecek kaygısıyla, işimize gidip geliyoruz. Çok düşük maaş almamıza rağmen manevi ücreti en yüksek olan Kur'an hizmeti aşkıyla, Tüm hocalarımız gibi özverili bir şekilde çalışıp gayret gösteriyoruz."

UMUTLAR TORBA YASADA

Konu ile ilgili Başbakanlığı da bilgilendirdiklerini ifade eden Lord, konuşmasına şöyle devam etti: "Başbakanımızdan isteğimiz, atama şartlarına haiz Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin Meclis'te görüşülecek olan torba yasaya dâhil edilip, Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin kadrolu veya sözleşmeli olarak atanmasıdır. Madem ihtiyacınız yok neden çalıştırıyorsunuz? Madem ihtiyacınız var neden haklarını vermiyorsunuz, Adaletin topluma örnek olmanın mimarı olan Diyanet’in bu tavrı insanlara haksızlığı örneklemiyor mu? Bazılarının gücüne gidecek biliyorum. Biz onları Vekil İmam ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticisi olarak işe alırken bu vaatlerde bulunmadık diyorlardır. Eminim, peki emsal teşkil edenlere aynı vaatlerde bulunduğunuz halde onlar neden şuan kadrolu? 2 yıl önce torba yasadan aniden çıkarılan bu kişilerin mağduriyetini gidermek bu yıl mecliste olan torba yasanın akıbetine kalmış olsa da söz konusu durumun çözülme olasılığı hala cevap beklemekte."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri