Dhkp/c Davasında, Dosyanın Aym'ye Gönderilmesi Talebi Reddedildi

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’na mensup 22 avukatın, ‘terör örgütü üyesi’ oldukları iddiasıyla yargılandıkları davada, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı gerekçesiyle dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM)...

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’na mensup 22 avukatın, ‘terör örgütü üyesi’ oldukları iddiasıyla yargılandıkları davada, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı gerekçesiyle dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilmesi talebi reddedildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılması ile davanın gönderildiği İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma bugün yapıldı. Geçtiğimiz günlerde silahlı saldırıya uğrayan ve aracına kurşun isabet eden tutuksuz sanık Taylan Tanay’ın katılmadığı duruşmaya diğer sanık avukatlar katıldı.

Sanıklar adına söz alan avukat Bayram Bahri Belen, davanın iddianamesinin kapatılan özel yetkili mahkemeler döneminde kabul edildiğini hatırlattı. Belen, “Kovuşturmaya özel yetkili mahkemelerin bıraktığı yerden devam etmeniz Anayasa’ya aykırıdır. Yeniden tensip düzenleyip yeniden iddianameyi kabul ya da ret yönünden karar verip yargılamayı baştan yapmanız gerekir. Çünkü özel yetkili mahkemeler adil yargılama yapmadıkları gerekçesi ile kaldırıldılar. Bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Mahkeme, “Kapatılan özel yetkili mahkemelerin yasa ile kurulduğunu, avukatların talebinin de dosyanın esasına bir katkısının olmayacağı” gerekçesiyle bu talebi reddetti. Mahkemenin bu kararı üzerine söz alan sanık avukatlar, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderileceğini düşündükleri için savunma hazırlamadıklarını belirterek süre istedi. Mahkeme duruşmayı 13-14 Mayıs tarihlerine erteledi.

TMK 10. Maddeyle görevli Savcı Adem Özcan tarafından hazırlanan 622 sayfalık iddianamede, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile derneğin eski İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın "DHKP-C terör örgütü yöneticisi olmak", diğer avukatların ise "örgüt üyeliği" suçundan yargılanması talep edildi. İddianamede, avukatlardan Ebru Timtik hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış mübbet hapis cezası istendi. İddianamede, Selçuk Kozağaçlı'nın 16,5 ile 30 yıl arasında hapsi talep edildi. Taylan Tanay'ın 23 yıl 8 ay ile 66 yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi. Ebru Timtik'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan toplam 35 yıl 8 aydan 88 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Barkın Timtik'in 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Oya Aslan'ın 16,5 ile 60 yıl, Günay Dağ'ın 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Naciye Demir'in 15 ile 52,5 yıl, Şükriye Erden'in 13,5 ile 45 yıl, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı'nın 10,5 ile 30 yıl, Özgür Yılmaz, Avni Güçlü Sevimli ve Gülvin Aydın'ın 9 ile 22,5'ar yıl, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serkan Arıkanoğlu, Zeki Rüzgar, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Yılmaz'ın da "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri